torstai 12. maaliskuuta 2015

Pesonen: "Missä jumalat törmäävät" (2015)

Palestiinalainen historioitsija Nazmi al-Jubeh on sanonut, että jos Jerusalemin historiasta ottaa pois fiktion, niin jäljelle ei jää mitään. Jerusalemin glamour ja viehätys liittyy uskontoon, fiktioon. Uskomuksiin siitä mitä on ollut. Tai sitten ei ole. (Pesonen, Pertti. Missä jumalat törmäävät -artikkeli)

     *     *     *

TÄNÄÄN YLE TV 1 KLO 22:00

     *     *     *

Israelilainen toimittaja Haim Baram sanoo ääneen sen, mitä moni ei jostain syystä ole uskaltanut sanoa vuosikymmeniin ääneen. Monet toivoivat, että viimeistään vuosituhanneen vaihteeseen, vuoteen 2000 mennessä maailma olisi päässyt eroon ainakin joistain suurista uskonnoista (juutalaisuus, kristinusko, islam) vaan niin ei ole valitettavasti käynyt, mistä kaikki ongelmat tavalla tai toisella mm. Jerusalemissa sikiävät.

Tilanne on muutaman viime vuoden aikana huonontunut hälyyttävästi siitä, mitä se on ollut aiemmin eikä se ole ollut hyvä koko Israelin olemassaolon aikana.

     *     *     *

Tuntuu turhalta kommentoida sitä, mitä toimittaja-ohjaaja Pertti Pesonen dokumenttiohjelmassa kertoo. Siinä on sanottu melkein kaikki olennainen, eheä tarina siitä millaisessa maailmassa yhdestä näkökulmasta katsottuna oiken elämämme.

Lohdullista on sentään se, että on vielä jonkin verran ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa ääneen mitä ajattelevat ja kuvata asioita niin kuin ne ovat, puolin ja toisin.

Kirjoittamisen ja kriittisen tms journalismin voimaan en enää usko niin kuin ehkä joskus aiemmin. Ehkä uskoisin journalismiin enemmän, jos itse toimisin journalistina jossain merkittävässä lehdessä. Niin turhamainen minäkin olen; turhamainen, naiivi ja omahyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti