perjantai 6. maaliskuuta 2015

Roland : "New age -käsikirja. Periaatteet, menetelmät ja uskomukset" (2004)

"New age" (2004) -käsikirja on helppolukuinen opas new agen ilmiöihin ja uskomuksiin. Runsaasti kuvitettu teos valottaa joogan, buddhalaisuuden ja astrologian saloja sellaisellekin lukijalle, jolla ei ole aavistustakaan miten hänen auransa värähtelee.

"New age" -käsikirja kertoo mitä ovat astraaliportit, chakrat ja mitä tekee moderni wicca. Kirja lähestyy new agen trendikkäitä oppeja ennakkoluulottomasti ja turhia tärkeilemättä. Kirjan kirjoittaja Paul Roland on englantilainen meditaation opettaja, joka on toimittanut ja kirjoittanut teoksia mystiikasta ja okkultismista. (Takakansi)

    *     *    *

Edellisessä postauksessa mainittu valikoimaluettelo ei tietysti antanut paljon tietoa 'new agesta', sillä luettelo / bibliografia on aina vain luettelo. Astetta kehittyneempi julkaisu olisi ollut katsaus, jossa lähteiden kautta olisi metatasolla käyty keskeiset sisällöt läpi.

"New age" (2004) -käsikirja ei esittele aihetta systemaattisesti, eikä ole siinä mielessä käsikirja vaan ennemmin löyhästi jäsennelty kuvailu eri suuntauksista ja lähinnä menetelmistä, joita 'new agen' piirissä käytetään.

Teosofiaa ja siitä irtaantunutta crowleyläisyyttä käsitellään 1. luvussa 'Pyhiä salaisuuksia', mutta myös monia muita suuntauksia kuten juutalaisuuteen pohjautuvaa kabbalaa sekä kristinuskon piirissä syntyineitä salaseuroja kuten vapaamuurareita. 

Mukana on myös hyvin väljiä ajatuksia kuten uudelleensyntyminen (reinkarnaatio) ja siihen liittyvä karma. Kirjassa muistutetaan, että (kaikissa) juutalaisissa lahkoissa kristinuskoa myöten on ollut mukana tällaisia ajatuksia - ja Jeesuksella essealaisena oli myös idea karmasta.

Kirjoittaja Paul Roland oikaisee tässä yhteydessä myös monia vääriä käsityksiä, joita liittyy ja jotka on yhdistetty karman lakiin. Kyse on vain siitä, miten ihminen suhtautuu tekoihinsa / kokemuksiinsa. Jos hän suhtautuu kielteisiinkin kokemuksiin myönteisesti, helpottaa se elämää ja edistää henkistä kasvua.

Mystiikan puolelle mennään, kun ajatus yhdistetään uudelleensyntymään, ja oletetaan että uudesta / toisessa elämässä on esim. mahdollista hyvittää edellisessä elämässä tehtyjä tekoja, mikä on tietysti toiveajattelua. - Tätä ei sanota kirjassa ääneen.

Jotta oma tekeminen voisi olla taitavampaa, on omaa mieltä hallittava riittävän hyvin. Tässä tulevat apuun erilaiset tekniikat, joista ensimmäisiä olivat jooga ja TM (= transsendentaalinen mietiskely), jotka edelsivät lukemattomia nykytekniikoita.

Kirja 1. luvussa 'Pyhiä salaisuuksia' esitellään vielä 'Shamanismi', 'Pakanuus' ja 'Wicca', mitkä useitaan jätetään ottamatta huomioon tässä yhteydessä eli se, miten niin kristinusko kuin muut maailmanuskonnot sekä new age ammentavat paljon myös kansanperinteestä.

    *     *    *

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti