perjantai 27. maaliskuuta 2015

"Granta - uuden kirjallisuuden areena - 4: SEKSI" (2015)

Suomen "Grantan" (2015) 4. numeron tekstit käsittelevät seksin, seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiä.

Aiheina ovat muun muassa 'Youtube' -videoiden lumo, seksitön avioliitto, haluttavuuden kulttuuri ja pornon katsominen. Numerossa seksiä löytyy niin puhelinlinjoilta, teksasilaisesta vankilasta kuin kaljakuppilasta. Tekstilajeista edustettuina ovat novelli, essee, muistelma sekä sarjakuva.

Numeron kirjoittajat ovat Aina Bergroth, Chris Dennis, Mark Doty, Antti Holma, Timo Hännikäinen, Antonella Lattanzi, Victor LaValle, Tommi Liimatta, Sayaka Murata, Erkka Mykkänen, Chinelo Okparanta, Eeva Rohas, Andrés Felipe Solano, Tiitu Takalo, Henriikka Tavi ja Jeanette Winterson.

Cambridgen yliopistossa Isossa-Britanniassa vuonna 1889 perustettu aikakauskirja "Granta" on laajentunut kansainväliseksi verkostoksi, jossa erikielisiä laitoksia ilmestyy yli kymmenessä maassa. Suomen "Grantan" sisällöstä puolet on aina kotimaisia, "Grantaa" varten tilattuja tekstejä, ja puolet suomennoksia muissa "Grantan" laitoksissa ilmestyneistä teksteistä. Suomen "Granta" ilmestyy 2 kertaa vuodessa. (grantafinlandin sivusto)

     *     *     *

Suomeksi on viime vuosina julkaistu tällaisia, usein naisten kirjoittamia, seksi- ja erotiikkanovelleita kymmenittäin jos ei sadoittain. Eikä niiden taso päätä huimaa. Kulttuurissa, joka tihkuu seksiä, väkivaltaa ja rikoksia (sex, violence and crime) ei kuitenkaan osata kirjoittaa - näin väitän - oikeastaan mistään aiheesta kunnolla.

Kaikki em. asiat / aiheet ovat teksteissä tietyllä tavalla sopimuksenvaraisia. Jokainen lukija ja kirjoittaja määrittelee / määrittää mielessään mikä on mitäkin. Hyvässä, erinomaisessa, loistavassa kertomuksessa ei kerrottuja asioita tarvitsisi lokeroida - ne olisivat siinä muutenkin olemassa kuin luonnostaan.

     *     *     *

"Granta 4:n" (2015) -seksinovellit poikkeavat valtavirrasta ehkä hieman siinä, että niissä on zeitgeistiin kuuluvat homo- ja lesboteemat näyttävästi esillä, mutta eivät mitenkään mairittelevalla tai miellyttävällä tavalla. Teksteissä on myös pakkoa ja väkivaltaa, eikä missään tekstissä oikeastaan ole esim. eroottisesti kuvattua heteroseksiä vaan seksisuhteen on kuvattu puritaanisen .. sairaasti. Mieleen tulee, että mentaalisesti on palattu kristilliseen, synkkään keskiaikaan.

Kokoelma panee miettimään, miten tällaiseen on päädytty. Milloin seksistä ja erotiikasta on tullut vain viheliäinen kirosana?

     *     *     *

Kokoelma alkaa Antti Holman 'Jeesuksella ja Joeylla', jossa liikutaan YouTube-videoiden ihmeellisessä maailmassa, ja ylitetään rajoja, mitä seksin suhteen pidetään sopivana, kun kerrotaan, miten 8- 13 -vuotiaat suomalaistytöt katselevat tällaisia  2-kymppisten miesten 'ystävyysseksi' -videoita.

Sayaka Muratan 'Siisti liitto' paradioi nykyistä parisuhdetta ja avioliittoa, jonka novellin pariskunta puhdistaa seksittömäksi. Tosin kumpikin heteroparin osapuoli harrastaa seksiä suhteen ulkopuolella mutta ei keskenään. Tässäkin novellissa vihjataan, että homo- ja heteroseksin vastakkaisuutta tähdellisempää lähitulevaisuudessa ehkä onkin se, että - tässä tapauksessa mies - haluaa kuksia 35-vuotiaan vaimonsa sijaan nuoria tyttöjä.

Eeva Rohaksen 'Raivo' on ote hänen myöhemmin ilmestyvästä romaanistaan. Ja se poikkeuksena muista teksteistä on eroamassa olevan naisen tylsää heteroseksiä Akselin kanssa, joka ei ole hänen miehensä.

Victor LaVallen 'Sivustaseuraaja' kertoo siitä, miten nuori mies hankki ensimmäiset seksikokemuksensa 5-kymppisen prostituoidun tai aikuisviihteen tuottajan Margien kanssa. Seksi tapahtui lähinnä linjoja pitkin, puhelimen kautta. Kertoja kertoo suhteestaan Margieen samanlaisena seurusteluna kuin on mikä tahansa muukin heteroseurustelu.

Tiitu Takalon tarina on itseasiassa sarjakuva ja tietoteksti 'Seksin perusteet', jossa hän kartoittaa hahmottamansa seksin koko kenttää, ja vaikuttaa siltä että varsin (itse)ironisesti. Kirjoittaja päätyy siihen, että ilman seksiäkin voi elää. Eli ratkaisu on sama kuin japanilaisella Muratalla edellä.

Kolumbialaisen Andrés Felipe Solanon 'Siannahka' on sekin heterosuhteen ja -seksin vaikeudesta. Siinä päähenkilö kertoo kirjoittamastaan jännityskirjasta, jonka tekemisen aiheuttama kiihko / kiihottuminen saa hänet pitämään yllä suhdettaan vaimoonsa. Taitavasti rakennettu tarina.

Kokoelman toinen tietoteksti on myös Timo Hännikäisen 'Haluttavien valta'. Omalla tavallan niin kuin Takalo edellä Hännikäinenkin yrittää päästä nykyisen seksi-hypetyksen taakse. Miksi varsinkin nuoret aikuiset, miehet ja naiset, ovat niin kiinnostuneet ulkonäöstä ja siihen liittyen - ei ehkä niinkään seksistä - kuin omasta seksikkyydestään.

     *     *     *

Yksi kokoelman kiinnostavimpia tekstejä on italialaisen Antonella Lattanzin 'Liima', jossa hän kuvaa kahden siskoksen intensiivistä seksisuhdetta, joka alkoi jo lapsena. Mikä tietysti rikkoo kaikkia seksissä tabuina pidettyjä asioita. Lapset ja vielä sisarukset harrastavat nautinnollista seksiä pitkään keskenään ilman että siitä aiheutuu psykiatrien / -terapeuttien väittämiä traumoja.

Erkka Mykkäsen '18YO-AMBER-LANE-GETS-LOAD-TO-FACE.MOV' -nimi viittaa videotiedostoon, joka tässä tapauksessa on yllätyksettömästi seksivideo. Kokeelliselta tuntuva teksti kertoo Los Angelesiin muuttaneesta keskinkertaisesta koomikosta, jolla on selvästi toimeentulovaikeuksia minkä takia hän alkaa tehdä seksivideoita.

Chinelo Okrapantan 'Ameriikka' -novellissa kerrotaan kahden yläluokkaisen, nigerialaisen naisen suhteesta. Maassa jossa naisten välinen seksi on tuomittavaa, on se aina joillekin mahdollista. Ainakin privaatisti ja sitähän seksi muutenkin on.

Kokoelman lopussa on vielä mm. kaksi hyvin erilaista homotarinaa, joissa seksiä tarkastellaan kahden eri instituution avioliiton ja vankilan kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti