sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 426: "Alien, stranger, foreign"

Englanninkielen sana alien poikkeaa siitä, mitä Suomessa tarkoitetaan alienilla. Yleiskielessä se tarkoittaa avaruudesta tulleen olennon lisäksi myös ulkomaalaista, vierasmaalaista ja muukalaista. Maahan laittomasti muuttavat meksikolaiset ovat siten eurooppalaisperäisille amerikkalaisille alieneja.

Ja eurooppalaiset itse olivat Amerikan alkuperäiskansoille vihamielisiä alieneja siitä lähtien, kun he risteineen ja miekkoineen 1400-luvulta lähtien saapuivat maahan ja levittävät tuhoa ja kuolemaa.

Toisessa merkityksessään alien tietysti tarkoittaa sitä, mitä meilläkin eli avaruudesta tullutta olentoa. Tieteiskertomusten perusteella arvioituna alienit voivat tulla myös maan alta tai ne ovat aina asuneet ja eläneet keskuudessamme. Ja tietysti - yhden teorian mukaan - mekin olemme voineet tulla avaruudesta. Tällöin olisimme kaikki tietämättämme alieneja ja (ehkä) uhkia maan alkuperäisille lajeille. Ja kenties neandertalin ihminen oli Maassa alun perin asunut ihmislaji ja me olemme vain sen pohjalta syntynyt, perin juurin epäonnistunut kloonilaji. Tai ehkä osa on enemmän neandertalilaisia kuin toiset. Ehkä yksilöiden välillä on vielä se pieni ratkaiseva ero.

Luultavimmin jos ja kun olemme jonkin sortin alieneja, olemme samassa mielessä alieneja kuin KAIKKI muukin elämä Maassa.

     *     *     *

'Alien' -elokuvasarjassa 'alieni'- sana on saanut vielä oman erityisen merkityksensä, kun elokuvantekijät ovat luoneet erityisen oliolajin alienit, joka on perustavanlaatuisesti erilainen kuin on ihminen tai muut yhtä älykkäät eliölajit kuten valaat.

Valitettavasti käsikirjoittajien visio on vanhatestamentillinen / juutalais-kristillinen / muhamettilainen. Ruumiillistunut paha on elokuvasarjan maailmassa alieneissa - ja alienit soluttautuvat ikävällä tavalla niin kuin 1970-luvulla "Manaajassa" tai "Rosemary's babyssä" ihmisen sisään tuhoten hänet fyysisesti ja psyykkisesti.

     *     *     *

Ensimmäisessä Ridley Scottin elokuvassa "Alien – kahdeksas matkustaja" (1979) 'alien' -hahmo saa muotonsa, mitä kehitetään seuraavassa 'Alien' -elokuvassa James Cameronin "Aliens – paluu" (1986).

Kaksi seuraavaa elokuvaa David Fincherin "Alien³" (1992) ja Jean-Pierre Jeunet’n "Alien – ylösnousemus" (1997) eivät tältä osin kehitä tarinaa eteenpäin.

"Alien – kahdeksas matkustaja" on sarjan elokuvista vielä sellainen, jonka voi viihtyen katsoa, mutta toinen osa on jo luokatonta mättämistä vailla mitään järkeä.

     *     *     *

Elokuvasarjan kuva ihmisestä on synkkä. Ihminen on tappaja, joka pitää kaikki muita samanlaisena kuin itse on. Miksi tällaisia elokuvia sitten tehdään ja kuka näistä hyötyy? NATO, kansallisvaltioiden armeijat ja aseteollisuus. Ne saavat loputonta puhtia tällaisesta kaikkia ikäviä innovaatioitaan varten.

Edes fasistit / kansallissosialistit eivät olisi keksineet mitään tällaista. He ovat pulmusia verrattuna nykyisiin elokuvantekijöihin, peliohjelmoihiin ja yleensä viihdeteollisuuteen.

Linkki:

Alien. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti