tiistai 3. maaliskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 427: "Kuuntele ja lataa musiikkia netistä"

Tuo otsikko ei ole minun muotoilemani, mutta tarkoitukseni on kertoa sillä ymmärryksellä, joka minulla tavallisena kirjastonhoitajana on, miten musiikkia voi ladata ja kuunnella verkosta, sillä siis en todellakaan ole musiikkikirjastonhoitaja.

Maksullisista palveluista en kerro - ja varsinkaan en aio ostaa mitään - käytännöllisesti katsoen mitään muuta kuin sen mikä on ihan välttämätöntä esim. sen miten iTunesin, Spotifyn ja Naxoksen kautta voi ostaa musiikkia joko kuunneltavaksi verkossa ja / tai ladattavaksi omaan laitteeseen.

     *     *     *

Kirjastot ja niiden musiikkiosastot ovat olleet jo muutamia vuosia lisääntyneen verkkolataamisen takia, sanoisinko, vaiheessa. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei musiikkiosastoja tulevaisuudessa tarvita, toiset taas ennen muuta nykyisessä tilanteessa vannovat juuri kirjastojen musiikkikokoelmien ja lainauksen nimeen.

Uusimmassa "Kirjasto" -lehdessä 1 /2015 sen päätoimittaja Ira Koivu kirjoitti aiheesta, mitä Tuomas Pelttari musiikkikirjastolaisten "Musiikki kuuluu kaikille" -blogissa kommentoi.

Tilanne tietyllä tavalla ja ymmärrettävistä syistä koko ajan elää, ja kirjastoalan toimijat, mukaan lukien asiakkaat, voivat itse vaikuttaa siihen, mikä on musiikin tulevaisuus kirjastoissa.

     *     *     *

Asetelmaan liittyy kiinnostava paradoksi. Samaan aikaan kun musiikin kirjastolainaus voimakkaasti laskee ja lataukset verkossa lisääntyvät, musiikkikirjastojen asema osana kulttuuria vahvistuu. Päällisin puolin tässä ei tuntuisi olevan mitään järkeä, mitä siinä on silti paljonkin.

Ira Koivu on tehnyt mm. sellaisen omakohtaisen havainnon, ettei esimerkiksi Spotifyn kautta suinkaan saa kaikkea musiikkia. On paljon musiikkia, jota yksinkertaisesti ei löydy digitoituna vaan ainoastaan äänitteiltä. Eikä kyse ole vain vanhemmista äänitteistä, sillä suuri osa uutuuksistakin on sellaisia, jotka eivät löydy kauppojen hyllyiltä.

HelMetin Tikkurilan musiikkivarasto (Saundihovi) on tällä hetkellä Suomen suurin ja se palvelee kaukopalvelun kautta koko maata. Luultavasti lähivuosina musiikin jakelua ja varastointia tullaan toden teolla pohtimaan moneltakin kantilta.

Toisin kuin kirjoja musiikkiäänitteitä ei tulla rouvisti poistamaan ja tuhoamaan. Jotain tullaan varmasti hävittämäänkin niin kuin on jo tehty. C-kasetteja tuskin löytyy enää mistään, vaikka kai niilläkin tallenteina on ollut oma merkityksensä, ainakin 1960- ja 1970-luvuilla.

Oma ongelmansa on itse CD-teknologia, joka on onnetonta. Levyjen käyttöikä on surkean lyhyt, ja kun kirjastot eivät voi pitää originaaleja hyllyssä ja panna kopioita kiertämään, lopputulos on se, että muutaman kymmenen vuoden kuluttua musiikkia ehkä katoaa lyhyen ajan kuluessa todella paljon ja lopullisesti.

     -     -     -

Viikon päästä muutamien artistien / yhtyeiden kautta esittelen tätä musiikin verkkomaailmaa. Keisini liittyvät ainakin näihin tapauksiin:
  • Aurora
  • Jori Hulkkonen
  • Jukka Nousiainen 
  • Jean Sibelius ja
  • Pertti Kurikan nimipäivät
Valinnassa en käyttänyt mitään sen kummempaa logiikkaa. Kaikki ovat olleet jollain tavoin ajankohtaisia parin viime kuukauden aikana.

Linkki:

Kuuntele ja lataa musiikki netistä. Tiistai 10.3. klo 17-20. Vanamo-verkkokirjastoTutustutaan kirjaston musiikkipalveluihin sekä netin ilmaisiin ja maksullisiin musiikkipalveluihin (esim. Naxos, Spotify, Youtube, musiikin ostaminen ja lataaminen ym.)

Tuomas Pelttari. Musiikki kuuluu kaikille. Musiikkikirjastolaisten blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti