maanantai 16. maaliskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 432 "S(h)amaani -kirjallisuutta"

Uteliaisuuttani tein pistokokeen kirjastojärjestelmään ja huomasin, että pelkästään shamanismista löytyy omasta kaupunginkirjastosta koko joukko kirjoja. Alla olevassa listassa ei ole edes ihan kaikkia, joita haku tuotti.

Alun pitäen olin tekemässä lyhyttä katsausta tms uususkonnoista / uususkonnollisuudesta, mutta hyllyvä suo pakotti rajaamaan ja taas rajaamaan kohdetta. Lopulta kaiken ytimestä löytyi alkuperäiskansojen shamanismi.

     *     *     *

Shamanismissa ei ole kysymys uskonnosta vaan kansanuskomuksista, mikä on hyvin eri asia. Shamanismi on samassa sarjassa kansanviisauden ja -parantamisen kanssa. Kyse on vuosituhantisesta taitotiedosta, jota tietyt ihmiset omissa yhteisöissään ylläpitävät.

Useaan kertaa eri kanavilla viime viikkoina tulleen Walter Hillin elokuvan "Geronimo" (1993) päähenkilö oli oman sukupuuttoon pakanoina tapetun kansansa viimeinen shamaani. Ja tappajina tietysti olivat eurooppalaisperäiset jenkit armeijoineen.

     *     *     *

– Shamanismi ennen ja tänään - 

Suomalaiset mielellään korostavat sitä, miten he ymmärtävät luontoa paremmin kuin monet muut kansat, koska he asuvat lähellä luontoa metsän keskellä ja parhaimmillaan vielä järven tai joen rannalla.

Silti suomalaiset ovat etääntyneet omasta kansanperinteestään, joka on ammentanut voimansa juuri luonnosta, sen kasveista ja eläimistä, elollisesta ja elottomasta luonnosta. Kuka enää tuntee esimerkiksi ikiaikaisia luonnonhenkiä ja osaa kasvien henkien avulla maagisesti parantaa vaikkapa vuotavan haavan niin kuin shamaani "Kalevalassa" loitsulla tyrehdytti Väinämöisen polven verenvuodon.

Suomalaisille kävi niin kuin kaikille alkuperäiskansoille. Lännestä tuli miekkaa heiluttava ja ristiä kantava valloittaja, joka ei kunnioittanut suomalaisia heimoja, suomalaisia alkuperäiskansana. Vaikka hämäläiset talonpojat ja -tyttäret pesivät päänsä Katumajärvessä, heidän neitsyytensä oli mennyttä.

Ja vahinko pantiin kiertämään. Saamelainen kirjailija Marry Ailonieida Somby (64) kertoo, miten Suomessa ei vielä 1970-luvulla saanut puhua omaa kieltä saamea. Omaa pakanallista uskontoa ei tietysti saanut harjoittaa ja lantalaiset olivat vieneet saamelaisten maankin.

Suomessakin on tapettu alkuperäisasukkaita. Heimoni surmattiin 1500-luvulla. Suomalaiset halusivat napapiirillä asuneen sukumme maat. Heitä pelotti myös perheeni shamanistisuus”, kertoi Somby "Voima" -lehden haastattelussa 2000-luvun alkupuolella.

Virallisissa historiankirjoissa ja –tutkimuksissa ei näistä tapahtumista kerrota, mutta tarinat ovat kulkeneet kansan suussa sukupolvelta toiselle.

Myös Marry Ailonieida Sombylla on shamanistisia taitoja ja kansanparantajan kykyjä. Taitojaan hän harjoittaa Norjan Tromssassa eräänlaisena kaupunkishamaanina.

Somby on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joita ei ole käännetty suomeksi.

S(h)maani-kirjallisuutta (Hämeenlinnan kaupunginkirjasto):

Bear Heart. Äitini tuuli : Intiaanitietäjän elämä ja opetukset. 1998

Castaneda, Carlos. Don Juanin opetukset : Yaqui-tietäjän tie. 1994

Castaneda, Carlos. Maagiset liikkeet : shamaanien viisautta muinaisesta Meksikosta. 1998

Doumbia, Adama. Länsi-Afrikan shamanismi ja henkinen perinne. 2011

Drury, Nevill Šamanismi.  1993

Harner, Michael. Shamaanin tie. 2004

Hoppál, Mihály. Šamaanien maailma. 2003

Kharitidi, Olga. Kultavuorten samaani. 1996

King, Serge Kahili. Kaupunkishamaani. 1995

Korte, Irma. Samaanin sampo. 2007

Neljän tuulen tiet : alkuperäiskansojen elämänviisautta etsimässä. 2007

Pentikäinen, Juha. Samaanit : Pohjoisten kansojen elämäntaistelu. 1998

Pentikäinen, Juha. Saamelaiset : Pohjoisen kansan mytologia (Suomalaisen kirjallisuuden seuran toimituksia ; 596).  1995

Pettersson, Jari. Shamaaneja, sankareita ja arkkityyppejä : Myyteistä C. G. Jungiin ja poikkeaviin tajunnan tiloihin. 1996

Pulkkinen, Risto. Suomalainen kansanusko : samaaneista saunatonttuihin. 2014

Remes, Marjo Katseen kulttuuriset rajat : shamanismista uusshamanismiin (Acta Universitatis Lapponiensis ; 87). 2005

Samaanit. 1998

Setälä, Johannes. Aika. 2010

Setälä, Johannes. Shamaanin maailma. 2000

Setälä, Johannes. Shamaanin matka. 1997

Siikala, Anna-Leena. Suomalainen samanismi : Mielikuvien historiaa (Suomalaisen kirjallisuuden seuran toimituksia ; 565). 1992

Stevens, José Shamanismin salaisuudet : sisälläsi olevan hengen voiman löytäminen. 2008

Virolainen, Merja. Samanismin ja noituuden käsikirja. 1994

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti