sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Williams: "Paranormal activity 2" (2010)

Parin oudon murron jälkeen, perhe asentaa turvakameroita ympäri taloaan, vain huomatakseen että samanlaisiet tapahtumat toistuvat entistä synkempinä. (IMDb)

"Paranormal Activity 2" (2010) on Tod Williamsin ohjaama kauhuelokuva. Se on Paranormal Activity -elokuvan esiosa.

Elokuva kuvataan turvakameroista ja perheen omasta videokamerasta. Elokuva kuvattiin alle 1½ viikossa. Elokuva kertoo ensimmäisen elokuvan päähenkilö Katien siskon Kristin perheestä. Tapahtumat sijoittuvat noin 60 päivää ennen ensimmäisen osan tapahtumia. Elokuvan juoni on hyvin samanlainen kuin ensimmäisen osan, eli perhe joutuu yliluonnollisen olennon riivaamiksi
. (Wikipedia)

     *     *     *

"Paranormal activity 2" (2010) kuvaa hyvin niitä uskomuksia, joita (kristityillä) länsimaalaisilla ihmisillä on ja joita pidetään yliluonnollisina. Niin tästä kuin alkuperäisestä elokuvasta tekee mielenkiintoisen se, että niiden todellisuusilluusio on tietyllä tavalla 2-kertainen. Toisaalta illuusiota luo tapa jolla elokuva on kuvattu realistisesti kotivideokameralla, toisaalta ihmisten usko kristinuskosta tuttuhin 'pahoihin demoneihin' nostetaan esiin toisen päähenkilön Danin (Brian Boland) tyttären Alin (Molly Ephraim) ja tämän poikaystävän Bradin (Seth Ginsberg) keskustelussa elokuvan puolivälissä.

Ali surffaa netissä ja yrittää tulkita äitipuolensa Kristin (Sprague Grayden) kokemuksia, ja löytää mielestään sopivan tulkinnan. Myös Brad lukee sivustoa, tosin hieman huvittuneena, ääneen, mikä ärsyttää hänen vaimoaan. Aluksi Ali oli olettanut, että kyse on tavallisista kummituksista tai aaveista, ts. kuolleiden haamut ovat vain liikkeellä. Sitten hän jostain syystä päätyy siihen, että kyse onkin demoneista.

     *     *     *

Aamulla Ali näyttää isälleen Danille turvakameran kuvaa ja vetoaa tämän omiin sanoihin, "ettei sinä iltana tuullut" ja ovi kameran kuvassa todella läimähtää rajusti omia aikojaan kiinni Alin selän takana. Se mitä talossa aluksi tapahtuu on sitä, mitä ihmiset yleisesti pitävät kummitteluna ja mihin he hyvin helposti uskovat. Tapahtumien edetessä pidemmälle tilanne vähitellen muuttuu.

Ali juttelee tapauksista myös Kristin kanssa ja sanoo olevansa peloissaan. Äitipuoli ei osaa sanoa mistä on kyse, eikä osaa suhtautua asiaan. Siskokset Katie (Katie Featherston) ja Kristi palauttelevat seuraavana päivänä mieleensä omia lapsuuden kokemuksiaan samasssa talossa. Katie ei halua palauttaa mieleensä mm. sitä, miten hän öisin toistuvasti heräsi - ja oli peloissaan. Samalla tavoin kuin Kristi myös heidän äitinsä oli ollut poissa tolaltaan.

Lopuksi Katie kehottaa Kristiä jättämään asian silleen tai hänelle käy niin kuin äidille... Kristi lupaa noudattaa Katien neuvoa.

     *     *     *

Elämä jatkuu seuraavana päivänä entisellään. Ali vie illalla heidän koiransa Abbyn ulos, Kristi nukuttaa pikkupoikansa Hunterin ja keittää kahvia. Ja kuulee taas ääniä - äkkiä keittiön kaikki ovet rähävähtävät kerralla auki. Ja Kristi on paniikissa.

Ali jatkaa demoni-teoriansa kehittelyä ja soittaa ilmeisesti katoliselle papille tai entiselle latino-taloudenhoitajalle Martinelle ja kertoo, miten Kristin isoäiti on ehkä tehnyt sopimuksen paholaisen kanssa - ja Kristin poika Hunter on 1. miespuolinen lapsi sitten 1930-luvun. Päätelmänä on, että isoäiti on myynyt Hunterin paholaiselle.

Demoni saa Kristin yhä enemmän valtaansa, ja lopulta Dan nähtyään tyttärensä Alin videonauhat uskoo, että ollaan tekemisissä kristinuskon paholaismaisen demonin kanssa. Dan kutsuu paikalle latino-taloudenhoitajan Martinen, jonka avustuksella demoni manataan Kristista ulos.

     *     *     *

Elokuva olisi voinut loppua siihen, että demoni on saatu karkoitettua, mutta mitä vielä!! Katsoja tajuaa Katien saavuttua yöllä siskonsa taloon, että demoni on siirtynyt siskoon. Katie tappaa niin siskon miehen Danin kuin Katien ja vielä heidän lapsensa Hunterin mukanaan.

Lopputekstien mukaan Katiesta ja Hunterista ei sen koommin kuultu mitään... Vain Ali säilyi hengissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti