keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Allen: "Whatever Works" (2009)

Ikääntyvä, eronnut ihmisvihaaja NYC:istä löytää yllättäen itsensä suhteesta paljon nuorempaan tavalliseen Etelän tyttöön. (IMDb)

"Whatever Works" (2009) on Woody Allenin käsikirjoittama ja ohjaama suurkaupunkikomedia. Newyorkilainen Boris Yellnikoff on äreä ja kriittinen intellektuelli, ja hänellä on vakiintuneet käsityksensä niin uskonnosta, ihmissuhteisita kuin elämän tarkoituksestakin. Tai paremminkin elämän tarkoituksettomuudesta. Yellnikoff joutuu sattumalta majoittamaan kotoaan karanneen nuoren ja naiivin Melodie St. Ann Celestinen muutamaksi yöksi. Kaksi kovin erilaista ihmistä ystävystyy ja myöhemmin rakastuu. (Wikipedia)

     *     *      *

TÄNÄÄN HERO KLO 21:00

     *     *      *

Hollywood-elokuvien kaavalla tehty Happy End -elokuva, jossa kaikille käy hyvin toisin kuin todellisessa elämässä.

Woody-Allen-mäistä huumoria ja (itse)ironiaa. Päähenkilössä Boriksessa on selvästi paljon koomikkoa ja elokuvantekijää itseään.

     *     *      *

Boris Yelnikoff (Larry David) on ilmeisesti eläkkeellä oleva melkein-Nobelin-palkinnon-voittanut kvanttifyysikko Columbian yliopistosta, joka opettaa lapsille shakkia aikansa kuluksi tai työksi. Hän on eronnut vaimostaan ja elää varsin eristynyttä elämää ja tapaa vain paria ystäväänsä. Boris on perusnegatiivinen ihminen, joka aina ja koko ajan arvostelee kaikkea näkemäänsä.

Erään kerran tullessaan kotiinsa yöllä hän tapaa 21-vuotiaan Melodien (Evan Rachel Wood), joka pyytää ruokaa ja yösijaa. Pitkin hampain Boris päästää naisen sisään, ja lopulta suostuu, että tämä saa jäädä yöksi sohvalle. Kuukauden kuluttua hän huomaa nuoren naisen asuvan vielä luonaan.

Monien vaiheiden läpi Boris menee jopa naimisiin Melodien kanssa, eroaa tästä sillä Melodie rakastuu nuoreen näyttelijään ja Boris löytää epäonnistuneen toisen itsemurhayrityksen jälkeen eksänsä uudelleen.

Elokuva päättyy siihen, miten koko elokuvan kööri viettää yhdessä uuden vuoden aattoa sulassa sovussa keskenään. Niin Melodie uusine miehineen, Boris vaimoineen sekä Melodien eronneet vanhemmat uusine kumppaneineen sekä tietysti Boriksen bestis-ystävät.

     -     -    -    -   -   -

Woody Allenin "Whatever Works" (2009) pakottaa katsojaan miettimään miehen omaa elämää viimeisen 15-20 vuoden aikana, sillä sillä on ilmeisiä yhtymäkohtia ja epäsuoria viittauksia Allenin omaan värikkääseen elämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti