tiistai 7. huhtikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 125 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Olen puolihuolimattomasti seurannut tätä vaalien alla käytyä välikysymyskeskustelua ja kampanjointia taiteen puolesta.

Paljon puhetta.

Saamelaisen Niillas Holmbergin vuodatus osuu monella tavalla keskustelun ytimeen. Kun miettii puolin ja toisin saamelaisten asemaa historiallisesti osana Pohjoismaita ja Venäjää, ei voi kuin ihmetellä, mikseivät suomalaiset ja ennen muuta suomenruotsalaiset taiteilijat kiinnitä enemmän huomiota kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Siitä voisi pidemmän päälle olla hyötyä heille itselleenkin. Työttömille ja työttömyysuhan alaisille enemmistöjä edustavilla taiteilijoille, jotka ovat vasta oman uransa alkutaipaleilla.

Miksi nuorten / vastavalmistuneiden täytyy hiihdellä vanhojen / etabloituneiden taiteilijoiden perästä?

Ohituksiakin voi tehdä.

     *     *     *

Yhtenä vaalitavoitteena voisi olla nostaa Euroopan ainoan edes jollain tavoin säilyneen alkuperäiskansan asema, sille kuuluvalle paikalle.

1) luterilainen kirkko ym. uskonnolliset yhdyskunnat pois saamelaisalueilta
2) puolustusvoimat ja muu väkivaltakoneisto pois alueelta

ja saamelaisalueen julistaminen uskonnoista ja väkivallasta vapaaksi vyöhykkeeksi, jossa vain saamelaisilla on oikeus harjoittaa vuosituhantisia perinteitään.

     *     *     *

Tietysti itse taidettakin on tutkittava kriittisesti: mitä se oikein on? Suuri osa taiteesta on tänä päivänä teollisuutta siinä, missä mikä tahansa muukin tavarantuotanto. Taide tukee suoraan harjoitettua politiikkaa ja taloutta, on poliittista propagandaa sekä tavaroiden, tuotteiden, palveluiden ja ideoiden markkinointia ja myyntiä.

Siis mikä edes erottaa taiteen muusta tuotannosta enää tänä päivänä? Onko kyse sittenkin vain siitä, että osa taiteilijoiksi itseään tituleeraavia ei vain ole taiteilijoina riittävän hyviä, ja heidän oikea paikkansa voisi olla luudan varressa kaupungin puistoissa tai torimummoina ja -pappoina. Kaikki kunnia puistotyöntekijöille ja torikauppiaille perinteitä vaalivasta ja ympäristöä huolivasta työstä.

Lumen luontikin on luovaa työtä.

Lasten ja vanhusten hoitaminen kotona on sekin arvokasta työtä - ja onko sitä arvokkaampaa - ja vaatii taiteellista silmää ja kuulevaa korvaa.

     *     *     *

Vielä vuonna 2015 Suomessa ja EU:n alueella on perusturvajärjestelmä, joka takaa edes jonkinlaisen kansalaisuuteen perustuvan toimeentulon ja asumistuen.

Kuka tahansa voi sen turvin tehdä taidettaan sen minkä ehtii. Jos taiteen tekemisessä on muitakin tavoitteita kuin ansainta, nälkäpalkallakin selviää. Selviäväthän sillä muutkin kuin taiteilijat ja heitä on paljon.

Ja jos osaamista on riittävästi, voi lyödä rahoiksi.

Linkki: 

Niillas Holmberg. Kun poljit minut maan rakoon. 2.4.2015. YouTube

#kulttuurinvälikysymys. Yle.fi

Taide 2015 -kampanja

Taide 2015. Twitter

Taide 2015. Yhteisö: Taide 2015.fi. Facebook

TAIDE 2015 -Gaala!  8.4.2015. Facebook

Taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteet. 3.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti