torstai 9. huhtikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 126 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Muistaako kukaan enää ao uutista, joka oli lehdissä?  ISON -niminen komeetta tuli yllättäen näkyviin Auringon takaan ja tuhoutui osuessaan siihen.

Komeetta oli kiinnostava muutakin kuin vuosisadan spektaakkelina taivaalla: ihmisen maailmankuva oman aurinkokunnan Linnunradan alkuvaiheista laajeni huomattavasti ISONIN ansiosta.

Tutkijoiden pähkäilyistä viimeisen 1,5 vuoden ajalta kerrottiin eilen illalla klo 19:00 Prisman tiedeohjelmassa "Vuosisadan komeetta", joka on BBC:n tekemä dokumentti.

     *     *     *

ISON kiisi kohti aurinkoa huikealla miljoonan kilometrin tuntivauhdilla, mutta maasta katselevan ihmisen silmissä komeetta näytti olevan paikallaan. Kiinnostava illuusio niin pitkään kuin sitä kesti.

Komeetta niin kuin komeetat yleensäkin sisältää kaikkia aineita, mitä elämä tarvitsee syntyäkseen. Siksi niiden tutkiminen antaa paljon tietoa elämästä itsestään ja sen syntymisen edellytyksistä.

Tiedossa on, että komeetoilla on - tai saattaa olla - hyvinkin kehittyneitä aminohappo-molekyyliketjuja, mistä elämä Maassakin sai alkunsa. On vain ajan kysymys milloin Euroopan avaruusjärjestö ESA:n luotain Rosetta laskeutuu ensimmäisen Linnunradan laidalla olevasta Oortin pilvestä lähtöisin olevan komeetan pinnalle Jupiterin läheisyydessä ja saa ensimmäiset näytteet. ISONISTA näytteitä ei ehditty ottaa, sillä se saapui Maan lähettyville niin yllättäen.

     *     *     *

Kokeellinen tutkimus on osoittanut, että komeettojen pinnalla voi syntyä hyvinkin mutkikkaita yhdisteitä, mutta sitä ei ole vielä koskaan pystytty käytännössä todentamaan. Mahdollista on myös, että elämälle välttämätön vesi on tullut maahan vuosimiljardien aikana juuri komeetoista.

Tähän astinen tieto viittaa siihen, että erimuotoinen elämä on maailmankaikkeudessa paljon yleisempää kuin on tähän asti kuviteltu. Sitäkään ei ole tietysti vielä tähän mennessä osattu, eikä pystytty, etsimään ja tutkimaan. Lähivuosina elämää mitä todennäköisimmin löytyy ehkä hyvinkin läheltä Maata.

Komeettojen avulla selvitetään myös, miten itse aurinkokunta ja sen hyvin erilaiset planeetat ovat syntyneet. Esimerkiksi miksi ulommaiset planeetat ovat lähinnä suuria kaasupalloja ja mitä lähemmäksi Aurinkoa tullaan sitä kiinteämpiä planeet ovat. Kyse on yksinkertaiseti siitä, millä tavoin avaruudessa olevat hiukkaset, avaruuspöly on vähitellen kuroutunut kokoon. - Komeetat kiertoratoineen ovat paljastaneet senkin, että aurinkokunnan planeetat ovat joskus olleet lähempänä toisiaan - ja mitä sitten tapahtui...

Linkki: 

Arja Kivipelto. Ison on lähtöisin salaperäisestä Oortin pilvestä
Upea pyrstötähti Ison loistaa pian taivaalla – "Vuosisadan komeetta". Helsingin Sanomat / Tiede
28.11.2013

BBC Horizon. Comet of the Century: A Horizon Special. DailyMotion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti