keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 130 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Iltavuoron jälkeen tiistaina en jaksanut katsella kuin yhden ohjelman. Arpa osui silmäilemieni ohjelmatietojen perusteella Yle Teemalle niin kuin usein.

Sieltä oli juuri klo 21:00 alkamassa dokumenttielokuva tai -ohjelma "Hitlerin juutalainen naapuri" [2012].

Ennakkotiedoissa kerrottiin, että Edgar Feuchtwanger oli 5-vuotias, kun hänen naapurustoonsa vuonna 1929 muutti asumaan jo silloin tunnettu kansallissosialisti Adolf Hitler. "Juutalaislapsi saattoi piankin huomata ilmapiirin käyvän entistä uhkaavammaksi".

    *     *     *

Ohjelmatietojen tummasta sävystä huolimatta dokumentti osoittaa, miten ensimmäiset vuodet Hitlerin ja monien muiden johtavien kansallissosialistien naapurina Münchenissä olivat kuitenkin hyvin rauhallista ja leppoisaa aikaa.

Historiankirjoittajat, ja varsinkin oppikirjat ja opettajat, ovat kuitenkin siinä määrin demonisoineet heitä, että dokumenttia voi pitää suhteessa valtavirtaan varsin yllättävänä, yllättävän neutraalina.

Googlettamalla sain selville, että kyseessä oli ranskalainen dokumentti ("Hitler, mon voisin") muutaman vuoden takaa, ja se perustui vielä elossa olevan Edgar Feuchtwangerin haastatteluun ja moniin historiallisiin lähteisiin, missä kerrottiin mm. natsien valtaannoususta ja tapahtumista aina vuoteen 1939 asti.

Feuchtwanger perheineen ja lähisukulaisineen onnistuu pakenemaan ennen sodan alkamista Lontooseen, mihin he myös jäivät pysyvästi asumaan. Sukulaisista vain yksi, Bella kuoli Prahan lähellä olevalla leirillä.

     *      *     *

Ennen juutalaisen lakimiehen, Feuchtwangerin yhden (1) naapurin julkista kyykyttämistä vaalien jälkeen vuonna 1933, jolloin kansallissosialistit nousivat Weimarin tasavallassa demokraattisissa vaaleissa 2. suurimmaksi puolueeksi ja Hitler konservatiivisten ja talonpoikaisten puolueiden tuella valtakunnankansleriksi, olivat juutalaiset saaneet olla rauhassa. 

Yhdessä yössä kaikki kuitenkin muuttui. Eikä muu maailma voi sanoa, ettei se olisi tiennyt mitä tapahtui, sillä edellä mainittu Münchenin tapahtuma levisi ympäri maailmaa ja julkaistiin suurissa sanomalehdissä merkkinä siitä, millaisia kansallissosialistit olivat.

Juutalaisen lakimiehen kaltoinkohtelua kuitenkin pidettiin ilmeisesti vain Saksan sisäisenä asiana, vaikka poliisi ja oikeuslaitos selvästi tukivat avoimesti natsien politiikkaa. Muuallakin juutalaisia kohdeltiin huonosti, joten siinäkään mielessä tapaus ei ollut mikään vallan tavaton uutinen.

     *      *     *

'Juutalaisongelman' ratkaisusta antoi esimakua vuoden 1938 Kristalliyö, jolloin juutalaisten kauppoja ja omaisuutta tuhottiin ja varastettiin yhden (1) yön aikana valtavat määrät ja 2 500 ihmistä menetti henkensä.

Edes tämä ei kavahduttanut maailmaa vaan esimerkiksi brittien ulkoministeri Neville Chamberlain kirjoitti naiivisti Hitlerin kanssa samoihin aikoihin vielä rauhansopimuksen. Nimi paperilla painoi enemmän kuin tapahtumat, joita hän näki ja kuuli ympärillään.

Mitä tästä kaikesta, tämän yhden (1) ohjelman perusteella oikein tulisi ajatella? Johtavat kansallissosialistit olivat vuoteen 1933 asti samanlaisia poliitikoita kuin ketkä tahansa oikeistopopulistit tai konservatiivit vuoden 2015 Euroopassa.

Ja mitä tahansa on odotettavissa, kun Suomessa äärioikeistolainen porvarihallitus kohta aloittaa toimintansa. Ja Suomihan on tunnetusti ollut aina ja kaikessa Saksan kanssa samoilla linjoilla ja sen liittolainen...

     -     -    -     -     -

Olin aivan unohtaa: vaikka Edgar Feuchtwanger oli varsin tavallinen porvarispoika ja hänen isänsä kirjankustantaja, hänen setänsä Lion Feuchtwanger oli kansallissosialistien Mustalla listalla eli niiden 30 ensimmäisen vastustajan joukossa, jotka Adolf Hitler halusi eliminoida. Setä onnistui pääsemään pakoon Ranskaan, jonka poliisi aikoi myöhemmin Vichyn hallituksen aikana luovuttaa miehen natseille, mutta tämä onnistui toistamiseen pakenemaan.

Feuchtwanger oli kuuluisan  "Jud Süß" -kirjan kirjoittaja, jonka propagandaministeri Joseph Goebbels antoi filmata (omine tulkintoineen) - ja siitä tuli noiden vuosien suosituin ja tunnetuin propagandaelokuva! Kuriositeetti: elokuvaa ei ole voinut ostaa DVD:nä mm. Suomesta tai Saksasta. USA:sta elokuvan tietysti saa esim. Amazon -verkkokaupan kautta.

Linkki:

Lion Feuchtwanger. Wikipedia

Jud Süß (1940 film). Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti