lauantai 4. huhtikuuta 2015

Cronenberg: "Cosmopolis" (2012)

28-vuotias autossaan työskentelevä miljardööri ajaa läpi Manhattania valtavassa valkoisessa limousinessaan vain päästäkseen leikkaamaan hiuksensa. Matkalla hän joutuu outoon odysseiaan, jossa hän kohtaa ihmisiä, jotka repivät hänen maailmansa riekaleiksi. (IMDb)

"Cosmopolis" (2012) on kanadalainen trilleri ja draama, jonka on kirjoittanut, tuottanut ja ohjannut David Cronenberg ja jonka pääosassa nähdään Robert Pattinson. "Cosmopolis" perustuu Don DeLillon samannimiseen romaaniin. Kyse on kulttiohjaajan ensimmäisestä elokuvasta yli 10 vuoteen. (Wikipedia)

     *     *     *

Tämä on elokuva, joka varmasti hämmentää - ja niin kuin usein David Cronenbergin elokuvat - se täytyy nähdä moneen kertaan, jotta sen kaikki pienet yksityiskohdat avautuvat.

Päällisin puolin verkkainen eteneminen on harhaa. Itse asiassa kaikki tapahtuminen on hyvin hektistä. Asioita tapahtuu näennäisen vähän, mutta samaan aikaan valtavasti. Kuinkahan monta kertaa Eric Packer (Robert Pattinson) esimerkiksi ehtii harrastaa seksiä aamupäivän aikana ja kuinka monen naisen kanssa, joista yksikään ei ole kuitenkaan hänen nuori, kaunis ja rikas vaimonsa Elise (Sarah Gadon), jonka hänetkin Eric tapaa 6-7 kertaa eri paikoissa.

Kaikki tapahtuu huomaamatta ja vaivihkaa matkalla parturiin, jonne hän lopulta pääsee niin kuin Aki Kaurismäen frankit Eiraan. Ja kesken hiustenleikkuun Eric saa päähänsä lähteä hoitamaan vielä yhtä asiaa mikä jää hänen viimeisekseen.

28-vuotias Eric kuolee aiheutettuaan oikeastaan itse kuolemansa, vaikka hänet tappaakin hänen entinen alaisensa Benno Levin (Paul Giamatti). Eric meni hänen luokseen kuin lammas teuraalle, tullakseen tapetuksi. Kaikki oli mennyttä jo aiemmin, sillä Eric oli ajanut itsensä pienen, pienen harkitsemattoman teon takia vararikkoon.

Lisäksi vaimo ilmoitti, että hän jättää Ericin, mutta vielä Ericiäkin rikkaampi vaimo olisi pelastanut miehensä, jos tämä vain olisi sitä halunnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti