sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Jeskanen: "Perkele. Myytillisiä tarinoita" (2011)

"Perkele" (2011) sisältää kuusi sarjakuvanovellia, jotka sijoittuvat 1600-luvun lopun Suomeen ja Ruotsiin. Aikaan, jolloin tavallista rahvasta vainosi ja kiusasi koko joukko piruja ja perkeleitä. Tuolloin surma kulki pölyisiä polkujaan ja kruunu taisteli alamaistensa sieluista, häntäheikit viettelivät piikoja ja saunojen pimeissä nurkissa hönkäilivät himokkaat henget. 

Kirjassa vanhan kansan myytit sekoittuvat railakkaalla otteella historiallisiin henkilöihin ja ajankuvaan. (Takakansi)

      *      *      *

Mikko A. Jeskasen "Perkele" (2011) on piristävää ja viihdyttävää luettavaa ja sopiva lisä kaikkeen muuhun sitä, mitä viime vuosina on kansanperinteen saralla julkaistu.

Kyse on sarjakuva-muotoon kirjoitetuista novelleista, mistä todellakin on kyse, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että tekstit ja tarinat ovat kuvitusta verrattomasti parempia tosin kokonaispakettikaan ei ole ollenkaan hullumpi.

Alaotsikon mukaisesti kokoelmassa on hyödynnetty Suomen kansan vanhoja, lähinnä 1800-lopussa suullisena perimätietona kerättyjä tarinoita. Esimerkiksi viimeinen kertomus 'Sielunmessu' on yksi tunnetuimpia uskomustarinoita, minkä Jeskanen on kertonut omalla tyylikkäällä ja persoonallisella tavallaan.

      *      *      *

Tarinoissa viehättää niiden rehevä kerronta, mihin kuuluu suora ja konstailematon puhe niin seksistä kuin kaikista muistakin arkisista asioista, mutta myös häistä ja hautajaisista. Ensimmäinen novelli 'Suvihäät' tuo hyvin esiin vielä tänäkin päivänä virallisesti voimassa olevan, kouluissa tunnustuksellisena opetettavan maailmankatsomuksen omituisuuksineen.

Niin pirut kuin perkeleet sekä kuolleet elävät elävien kanssa. Kuolleet pahoina henkinä. 'Suvihäissä' häissään kuollut morsian Emma saapuu kummittelemaan miehelleen, joka täräyttää haulikolla morsiamensa haamua, siunatuilla luodeilla, niin ettei tämä pääse häntä enää vainoamaan.

      *      *      *

'Blåkulla' on kertomus siitä, mihin noitavainot ja -oikeudenkäynnit perustuivat. Aihe on vielä tänä päivänäkin ajankohtainen, sillä monet pitkät oikeudenkäynnit ovat 2000 -luvun noitavainoa, missä ihmisarvoa ei tunneta. Lähimmäisenrakkaudesta ei ole tietoakaan tässä jumalattomassa maailmassa.

Kertomuksessa kuvataan, toisistaan erillään, pientä poikaa ja tyttöä, joita käytetään hyväksi noitien tunnistamisessa. Kristityt papit ovat hyvin tietoisia toiminnan tökeryydestä, mutta tällä tavoin he saavat pidettyä ihmiset kurissa ja herran nuhteessa.

Lapset kertovat kuulustelijoilleen mitä ihmeellisimpiä, selvästikin aikuisilta, kuulemiaan tarinoita ja pistävät vielä puolet omiaan, mikä palvelee pappien ja kirkon tarkoitusperiä - ja pitää yllä kauhun-tasapainoa.

      *      *      *

'Louhiharjun mysteerissä' on yhdistelty eri tarinoita ja uskomuksia taitavasti. Tarina alkaa pirullisesti siitä, miten piru itse pelastaa nuoren naisen Annan hengen, joka vaatii vastapalvelusta 13 vuoden kuluttua ja tietysti saa sen.

13 vuotta myöhemmin piru hakee omansa eli Annan pojan Magnus Gabrielin, minkä kuolemasta syytetään hänen isäänsä. Anna joutuu tällöin paljastamaan tekemänsä sopimuksen paholaisen kanssa. Ja kuollut poika ei itse asiassa ole edes Annan miehen Joakimin vaan joku sotilas oli raiskannut hänet ennen häitä.

      *      *      *

'Don Juan Tenorio ja Tuonenkylän Tilta' on eräänlainen parodia legendaarisesta Tuonenkylän Tiltasta, joka oli "kopea neito, jolle ei sulhaset kelvanneet". Sitten paikkakunnalle saapui komea ulkomaalainen häntäheikki ja naisten naurattaja, joka onnistui viettelemään Tiltan - ja he menivät onnellisiin naimisiinkin.

Novelli koostuu mm. pääkertomukseen upotetusta Tilaten legendasta, jossa kerrotaan mm. miten Tilta taisteli voimakkaan viettinsä kanssa, mutta naida ei saanut vaan ennemmin tuli palaa.

Mutta kun Tilta pääsee Don Juanin kanssa vauhtiin - niin lystiä riittää, eikä kumpikaan saa hevin tarpeekseen ruumiin iloista. Vaan entisen elämänsä takia tylysti Don Juan joutui lopulta helvettiin ja Tilta jäi taas yksin.

      *      *      *

Sauna on ollut aina suomalaisille pyhä paikka, mutta siihen liittyy myös monenlaisia pelkoja, jotka ovat synnyttäneet tarinoita. "Saunaperkele" on Mikko A. Jeskasen kertomus entisajan saunauskomuksista. Saunassa synnytettiin, tehtiin lapsia, joskus jopa kuoltiin ja ruumiit pestiin saunassa ennen kuin ne vietiin riiheen.

Pahat henget, pirut ja perkeleet asustivat tai kävivät pimiässä, tyhjissä saunoissa. Kyykäärmeet saattoivat talvella herätä horroksesta, jos olivat hakeneet talvehtimispaikkansa saunan alta.

Linkki:

M. A. Jeskasen sarjakuvanäyttely 2.-30.6.2012. Facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti