torstai 9. huhtikuuta 2015

Kaurismäki: "Rikos ja rangaistus" (1983)

Elokuva-adaptaatio klassikkoromaanista, tapahtumapaikkana Helsinki. Rahikainen on teurastamon työntekijä, joka murhaa miehen - ja joutuu elämään tämä teko tunnollaan. (IMDb)

"Rikos ja rangaistus" (1983) on Aki Kaurismäen vohjaama suomalainen elokuvamodernisointi Fedor Dostojevskin klassikkoromaanista "Rikos ja rangaistus". Pääosaa näyttelee Markku Toikka. Kyseessä on Aki Kaurismäen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva. Kaurismäki sai elokuvasta 'esikoisohjaus-Jussin' sekä yhdessä Pauli Pentin kanssa 'käsikirjoitus-Jussin'. (Wikipedia)

      *      *     *

Ohjaaja Aki Kaurismäen 1. elokuva ja sen näyttäminen TV:ssä on aina tapaus. Ja omalla kohdallani sikäli suuri tapaus, etten ole aiemmin katsonut "Rikosta ja rangaistusta" (1983) alusta loppuun. Silmiinpistävää on, miten kerronta ei ole vielä hioutunut huippuunsa, vaikka Kaurismäen tyyli on jo tunnistettavaa. Dialogi monisanaista ja teatterimaisen pitkää, mikä tosin sopii tähän elokuvaan ehkä paremmin kuin moniin muihin.

Niin kuin alkuperäisessä teoksessa tässkin päähenkilö on oikeutta opiskeleva nuorimies Antti Rahikainen (Markku Toikka), joka käy kuolemattomia keskusteluita rikostarkastaja Pennasen (Esko Nikkari) kanssa. Keskustelut ovat uskollisia alkuperäisellä Fedor Dostojevskin romaanille.

Murhattu mies on liikkeenharjoittaja Kari Honkanen (Pentti Auer) - ja tässä adaptaatiossa Rahikaisella on motiivi tappaa Honkanen. Tämä kun oli ajanut rattijuoppona Rahikaisen tyttöystävän kuoliaaksi mutta vapautunut syytteistä.

Ja hieman samalla tavalla kuin romaanissa murhaaja lopulta tunnustaa rikoksensa, vaikka olisi voinut olla tekemättäkin sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti