perjantai 3. huhtikuuta 2015

Kessel: "Päiväperho" (1972)

Venäläinen sittemmin täysin ranskalaistunut Joseph Kessel on kirjallisen tuotantonsa ansiosta mm. Ranskan Akatemian jäsen. Pienoisromaani "Päiväperho" (1972), jonka tekijä nimeää rakkaimmaksi teoksekseen, ilmestyi Ranskassa jo v. 1928, mutta palasi muistiin Luis Buñuelin samannimisen hienon filmin ansiosta 1960-luvun loppupuolella

"Päiväperhon" ajan kulun ja ajattelutavan muutoksen havaitsee lähinnä siitä, että Kessel on aikanaan joutunut sen suhteen puolustautumaan jopa pornografiasyytökseltä, mikä nykyisin vaikuttaisi perin aiheettomalta, koska teos tunteen ja viettien vastavoimaa kuvatessaan ehdottomasti toimii hyvän tyylimaun puitteissa ja keskittyy lähinnä siihen tragiikkaan, minkä tuo kaksijakoisuus aiheuttaa mieheensä syvästi kiintyneen, mutta vie teilleen vain ilotalosta tyydytyksen saavan naisen elämässä. (Arvosteleva Kirjaluettelo 1972, Kerttu Manninen)

     *     *     *

Ristiriitaisia ajatuksia herättävä teos. Mikä ajaa nuoren, 2 vuotta avioliitossa onnellisesti olevan keskiluokkaisen naisen Séverinen prostituoiduksi. Mitään ulkopuolista pakkoa hänellä ei ratkaisuunsa ollut. Hän teki kaiken omasta vapaasta tahdostaan - saavuttaakseen seksuaalisen täyttymyksen, mihin hän ei ollut onnistunut pääsemään miehensä kanssa.

Miksi oli niin kuin oli? Pierre ei ollut homoseksuaali ja hän halusi maata vaimonsa kanssa. Kaikki oli niin kuin missä tahansa muussakin avioliitossa.

     *     *     *

Odotusten mukaisesti tapahtumat vähitellen riistäytyvät nuoren naisen, Päiväperhon käsistä. Tilannetta mutkistaa se, että hän rakastuu yhteen nuoreen asiakkaaseensa Marceliin. Toinen asiakas Husson puolestaan tunnistaa hänet Pierren vaimoksi.

Naisen manipuloimana hänen rakastajansa yrittää murhata hänen miehensä, ja joutuu vankilaan. Hän on kuitenkin lojaali Päiväperholle ja nainen pääsee tilanteesta kuin koira veräjästä.

Loppu on ironinen. Séverine lopettaa vammautuneen miehensä takia prostituoidun uransa, ja alkaa hoitaa häntä kotona...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti