tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kokko: "Yksimielisyys on voimaa" (1923)

Yrjön Kokon varhaisimpia tunnettuja tekstejä on hänen ylioppilasaineensa 'Yksimielisyys on voimaa', joka kuvaa leppälintujen puolustautumista variksia vastaan. Aine tunnetaan siitä, että opettaja hylkäsi sen, mutta ylioppilastutkintolautakunta antoi siitä laudatur-arvosanan. (Wikipedia)

     *     *     *

Ei ole totta! Koko aineessa ei puhuta mitään leppälinnuista. Ja variksista todetaan vain niiden lentotyyli, mitä verrataan kurkiauran hallittuun lentämiseen.

Jollain tavoin jopa ymmärrän opettajaa, joka on hylännyt aineen, sillä eihän tämä hääppöinen ole, mutta että hylsy... Mistä lienee johtunut. Ja laudaturin aine se ei missään tapauksessa ollut. Jostain henkien taistelusta ilmeisesti on ollut kyse.

     *     *     *

Kokon luontokuvaus tuo mieleen runoilija-kirjastohoitaja Risto Rasan pienet luontorunot. Aine on selvästi tehty mielistelemään / miellyttämään opettajaa tai tutkintolautakuntaa, mikä on tietysti hieman ällöttävää. Elettiinhän sisällissodan jälkeistä aikaa, jolloin edellytettiin, että "yksimielisyys on voimaa".

Sävy on autoritaarisine jumala-argumentteineen hyvinkin oikeistolainen ja porvarillinen, eikä muuten olisi tuohon aikaan kai voinut ollakaan.

Yo-paperiin opettaja on kirjoittanut tällaisen kommentin:

"Kirjoittajan ei ole onnistunut välttää sitä vaaraa, mikä liittyy tällaisiin kertomuksiin, nim. että vain väkinäisesti saadaan valaisemaan otsikon ilmoittamaa asiaa."

Tottahan tuo on mutta silti.

   *     *     *

Yrjö Kokon yo-aineella on yllättävä yhtymäkohta vuoteen 2015, sillä viimeistä edellisessä MTV3:lta näytetyssä "Myytinmurtajat" -TV-ohjelman jaksossa (19 /2011) käsiteltiin juuri lintujen lentämistä auramaisessa muodostelmassa.

Kuka tahansa pystyy omalla arkijärjelläänkin päättelemään, että muodostelmassa lentämisestä on jotain etua lintujen kannalta. Ja paljaalla silmällä näkee, että kärjessä lentävä lintu ponnistelee enemmän kuin muut ja se on muita vahvempi.

Kokon yo-aineessa antama selitys oli toisenlainen:

"Kurkien on helpompi lentää kiilassa. Niillä on pitkä matka kuljettavana, jota ne ehkä eivät yksin jaksaisikaan lentää. Sen vuoksi ne yhdistyvät kiilaksi tietäen, että lento silloin tulee monin verroin helpommaksi. Yksimielisyyden voimalla ne noin uupumatta jaksavat ilmoja halkoa."

Yksimielisyyden linnut ovat puolestaan saaneet jumalalta, kuinkas muuten.

Linkki:

Yrjö Kokko. Päijät-Wiki

Yrjö Kokko. Wikipedia

Kokko, Yrjö. Kirjasampo

Saarimaa, E.A. Kokoelma ylioppilasaineita. 1951

Why do birds fly in V formations? Secrets revealed. YouTube

Riding the Vortex Season 2011, 19 | MythBusters. YouTube
Can airplanes save fuel by flying in a V-formation like a flock of birds?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti