maanantai 20. huhtikuuta 2015

Liebesman: "Titaanien raivo" (2012)

Perseus uhkaa petollista alamaailmaa pelastaakseen isänsä Zeuksen, jonka hänen poikansa Ares ja veli Hades ovat vanginneet Hades vapauttaa muinaiset Titaanit Olympoksen jumalien ja ihmisten maailmaan. (IMDb:tä mukaillen)

"Titaanien raivo" (2012) on fantastinen seikkailuelokuva, joka on jatko-osa "Titaaninen taistelu" (2010) -elokuvalle. Elokuvat on ohjannut Jonathan Liebesman ja käsikirjoituksista ovat vastanneet Dan Mazeau ja David Leslie Johnson.

"Titaanien raivo" sijoittuu 10 vuotta myöhempään aikaan, mihin edellinen elokuva päättyy. Jumalat eivät enää hallitse titaaneja ja hakevat sankarin nimeltä Perseus avuksi jälleen kerran. Tällä kertaa pelastaakseen isänsä Zeuksen, minkä hän tekeekin ja pelastaa samalla ihmiskunnan. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN SUB:ILTA KLO 21:00

     *     *     *

Elokuva "Titaanien taistelu" (2010) antiikin Kreikan myyttisestä supersankarista ja 1/2-jumalasta Perseuksesta, joka tunnetulla tavalla ratsasti runoratsu Pegasoksella, sai pari vuotta myöhemmin jatkoa.

Jonathan Liebesmanin "Titaanien raivo" (2012) ei noudata, edes löyhästi, samalla tavalla vanhoja myyttejä, vaikka voisi jumalten, 1/2-jumalten ja ihmisten maalmassa olla tottakin.

     *     *     *

Vaikka em. elokuvat eivät ole olleet katsoja- ja arvostelumenestyksiä, ovat ne silti mainettaan parempia. Ne pysyvät  uskollisesti tiedettyjen ja tunnettujen jumalten maailmassa ja yrittävät kuvittaa antiikin usein vaikeasti ymmärrettäviä myyttejä, mikä tekee näistä elokuvista erityisen ansiokkaita.

Myytit omana aikanaan toimivat samalla tavalla kuin näissä leffoissa: ne ruokkivat ihmisten mielikuvitusta ja niitä käytettiin tulkitsemaan sitä mitä ympärillä tapahtui.

     *     *     *

Jälkimmäisen osan teemana on Olympoksen jumalten kuolema, miten ja miksi jumalille kävi niin kuin kävi. Ajatus jumalten kuolemasta on paradoksi, sillä jumalat ovat tietysti jumalia siksi, että he ovat kuolemattomia.

"Titaanien raivo" antaa selityksen sille, miksi antiikin Kreikan suositut jumalat hävisivät. Kyse oli yksinkertaisesti siitä, että vanhat ja uudet jumalat alkoivat taistella keskenään, mikä johti kumpienkin häviämiseen.

Ihmiset jäivät yksin  - ja ikään kuin joutuivat jälleen kerran keksimään jumalansa. Tämän elokuvan jatkoksi sopisi sarja elokuvia, jotka selittävät 1/2-jumalten kautta juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin synnyn. Kuolevaiset profeetat, muhammedit ja jeesukset olisivat tietysti näitä supersankareita, jotka yrittävät saada ihmiset uskomaan itseensä vaihtelevalla menestyksellä.

Tosiasia kuitenkin tässä maailmassa on, että jumalat ovat lopullisesti kuolleet tai vain jotkut vanhimmista jumalista kuten Gaia ovat ehkä hengissä, mutta eivät ilmaise itseään, sillä ne eivät ole kiinnostuneita ihmisistä.

     *     *     *

"Titaanien raivon" kuvaus esim. ylijumala Zeuksen ja sodanjumalan Areksen kuolemasta ovat, näin uskoisin, terapeuttisia. Jokin sellainen, minkä on uskottu aina olevan olemassa, voi myös hävitä lopullisesti.

Tämän päivän maailmassa ja Suomessa kesken hallitusneuvotteluiden sen oivaltaminen, ettei kukaan uhkaa ketään - ja että sodanjumalat ovat kuolleet niin kuin jumalten suosimat, valitut kansatkin, voisi olla tärkeä oivallus. Niin vain ei tule tapahtumaan.

Oikeistolaisessa Suomessa uskotaan edelleen, että Martti Lutherin julistamat valitut kansat (tai kansallisvaltiot) Suomi ja Saksa ovat maailman parhaita ja niillä on oikeus asein taistella muita huonompia vastaan ja tappaa muita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti