sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Mottola: "Paul" (2011)


Kaksi keski-ikäistä sarjakuvafriikkiä matkustaa läpi USA:n ja kohtaa Alueen 51 lähettyvillä alienin.
(IMDb)

"Paul" (2011) on tieteiselokuva, komedia ja road-movie, jonka on ohjannut Greg Mottola. Scifistä ja alieneista kiinnostuneet miehet Graham Willy ja Glive Gollings törmäävät matkallaan Nevadassa Paul -nimiseen alieniin ja he auttavat Paulia, jotta tämä pääsee takaisin kotiplaneetalleen. Paulia elokuvassa näyttelee koomikko Seth Rogen. Alienista on tehty tupakkaa poltteleva ja alkoholia juova. (Wikipedia)

      *     *     *

Viimeksi näin elokuvan vuosi sitten, ja nyt katsoin sitä hieman toisin silmin. Aivan niin kuin englanninkielisessä Wikissä vihjataan, Graham (Simon Pegg) ja Clive (Nick Frost) ovat eräänlaisia pyhiinvaeltajia tai ufo-uskovaisia, jotka tekevät vaelluksen Alueelle 51, jonne monet keskeiset ufo-tarinat sijoittuvat.

Ja hieman samalla tavalla kuin "Raamatussa" Emmauksen tiellä miehet kohtaavat Paulin Nevadan autiomaassa. Clive ei usko silmiään vaan pyörtyy, mutta Graeme alkaa heti auttaa autonsa kanssa vaikeuksiin joutunutta Paulia.

Pahiksina "Paulissa" (2011) ovat CIA:n agentit, jotka jahtaavat karannutta alienia. Takaa-ajossa kaksi agenttia Haggard (Bill Hader) ja O'Reilly (Joe Lo Truglio) menettävät henkensä. Ja Paul pääsee kuin pääseekin lentävään lautaseensa, joka kuljettaa hänet emoalukselle - ja niin hän pääsee takaisin kotiplaneetalle. Mukaansa Paul ottaa ikäneito Taran (Blythe Danner), joka aikoinaan pelasti Paulin pudonneesta aluksesta ennen kuin Paul otettiin kiinni. Ja tuli leimatuksi loppuiäkseen 50 vuodeksi hulluksi.

Tapahtumia värittävät kristilliset fundamentalistit, joita matkalaiset kohtaavat. Yksi tällainen on Ruth Buggs (Kristen Wiig), joka  kääntyy ufo-uskovaiseksi ja lähtee Grahamin, Cliven ja Paulin matkaan Graemen tyttöystävänä. Isä Moses (John Carroll Lynch) aseineen ja autoineen jahtaa perässä samoin kuin CIA:n agentit.

Elokuvassa on myös ufo-tarinoihin liittyvä salaliittoteoria mukana, mutta nurinkäännettynä. Yksi kolmesta agentista Zoil on itse asiassa Paulin puolella ja yrittää hänkin auttaa alienia tavoitteessaan päästä Alueelle 51 ja avaruusalukseen. Zoilin juoni paljastuu hänen esimiehelleen tai -naiselleen, jonka melkein onnistuu estää Paulin paon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti