tiistai 28. huhtikuuta 2015

RUNO ON VAPAA. Osa 330: "Disney - Pocahontas"


Kapteeni John Smith
sen keksi:
  tarinan Pocahontaksesta
    mistä syntyi kuolematon legenda

ja Disney tuli ja pani joukkoon vielä puolet
  omiaan, kaunistellen kaunisteltua     

     -    -    -    -

Eilen mietin historiallista / kansantarinaa intiaanityttö Pocahontaksesta sekä toisaalta sitä millaisen kuvan Disney-tuotantoyhtiö on siitä  antanut.

Kaikella sillä, mitä tälle tytölle / nuorelle naiselle tapahtui on merkitystä sen kannalta, mitä tapahtui sen jälkeen. Virginiaan 1600-luvun alussa Englannin puritaanien perustama siirtokunta oli ensimmäinen, minkä jälkeen niitä alkoi syntyä kaikkialle, mistä muotoutui vähitellen Yhdysvallat (USA).

Kaikki olisi voinut mennä hyvin toisella tavalla. Valkoisten eurooppalaisten kristinuskoon pohjautuva ideologia kuitenkin vaikutti siihen, että kävi niin kuin kävi. Loppujen lopuksi intiaanit olivat puritaaneille vain villejä ja pakanoita, joilla ei ollut samaa ihmisarvoa kuin heillä itsellään.

Intiaanien kohtalo siirtokunnan alueella oli oireelllinen jatkoa ajatellen: intiaanit vähitellen ajautuivat toisenlaisista lupauksista huolimatta valkoisten maaorjiksi.

     *     *     *

Monien mielestä Disneyn "Pocahontas" (1995) on vain fiktiota, joka mukailee historiallisia tapahtumia eikä sitä pidä ottaa vakavasti. Asiaa on ehkä syytä pohtia jonkin aikaa. Pocahontaksesta on vuosien ja vuosisatojen aikana tehty paljon fiktiota, jotka ovat kaikki samansuuntaisia.

Valkoisen miehen / naisen tulkintoja.

Ensimmäiset toisesta näkökulmasta tehdyt tulkinnat ovat syntyneet oikeastaan vasta 2000 -luvulla, mikä kuvastaa, miten sitkeässä vanhat uskomukset ja uskomustarinat ovat. Ihmiset kertovat tarinoita, joihin he haluavat uskoa ja jotka kuulostavat heidän kannaltaan hyviltä ja lohdullisilta.

Intiaanit ovat protestoineet kaikkia tehtyjä Pocahontasta käsitteleviä elokuvia ja sitä, miten ne vääristelevät historiaa. Tällaisilla protesteilla ei ole ollut mitään merkitystä. Kulttuuriteollisuus tekee sellaisia elokuvia, jotka menevät kaupaksi. Elokuvat ovat tuotteita siinä kuin mitkä tahansa muutkin tavarat joita myydään.

     *     *     *

Disneyn "Pocahontas" kertoo loppujen lopuksi hyvin lyhyestä, mutta tärkeästä vaiheesta englantilaisten ja powhatanien suhteiden kehittymisessä eli heidän kohtaamisestaan.

Kohtaamisen - ennen muuta John Smithin ja Pocahontaksen kohtaamisen - voi rinnastaa mihin tahansa kahden erilaisen, eri-ikäisen, eri sukupuolta olevan ihmisen kohtaamiseen.

Ja siitähän Disneynkin romanttisessa ja suorastaan eroottisessa tarinassa on tietyllä tavalla kyse. Monia asioita on kuitenkin tahallisesti muuteltu. Pocahontas ei ole 12-14 -vuotias varhaisteini vaan nainen, joka kohtaa ikäisensä miehen.

Jos John Smith olisi tunnettujen tarinoiden John Smith ja Pocahontas historiallinen Pocahontas, ei tarinaa olisi voinut kertoa niin kuin se nyt on kerrottu.

Eihän ole mahdollista, että alaikäinen tyttö ja aikuinen mies ovat romanttisessa suhteessa keskenään. Sehän olisi pedofiliaa tms. Täysin sopimatonta, vaikka tyttö onkin villi ja pakana.

    *     *     *

Todellisuudessa Pocahontas kohtasi John Smithin ohimennen tämän käydessä tapaamassa hänen isäänsä, 30 powhatan-heimon päällikköä Wahunsunacockia toukokuussa 1607 saavuttuaan Englannista nykyiseen Virginiaan ja alkaessaan asuttaa rannikkoa.

Toinen kohtaaminen tapahtui joulukuussa 1607 eli reilu 1/2 vuotta myöhemmin, kun Pocahontas legendan kertomalla tavalla pelastaa Smithin intiaanisoturien kynsistä.

Valkoisten ja powhatanien suhteet tapahtuman jälkeen rauhoittuivat joksikin aikaa. Intiaanit auttoivat valkoisia mm. antamalla ruokaa ja opettamalla heitä selviytymään uudessa ympäristössä.

Suhteita lujitti myös se, että Pocahontas - luultavasti sisarusten kanssa joita oli parikymmentä - alkoi käydä keväällä 1608 - aina vuoden 1609 syksyyn asti - siirtokunnassa mm. leikkimässä valkoisten lasten kanssa. Samalla he oppivat toistensa kieltä ja kulttuuria.

    *     *     *

Ratkaiseva käänne suhteissa tapahtui syksyllä 1609, mistä on paljon ristiriitaista tietoa, mutta sirpaleiden perusteella hahmottuu suhteellisen koherentti kuva tilanteesta.

Siirtokunnan tilanne oli hyvin heikko, ja muistan pari vuotta sitten näkemäni dokumenttielokuvan perusteella, että valkoisia kuoli nälkään. Katastrofi alkoi olla lähellä. Siirtokunta oli saanut ja ostanut ruokaa intiaaneilta sekä opetellut itse viljelemään mm. maissia intiaanien opastuksella.

Vuoden 1609 sato oli kuitenkin niin huono, että intiaaneilla itselläänkään ei ollut ruokaa myytäväksi asti, mikä kärjisti tilanteen.

Siirtokunnan päämieheksi noussut John Smith oli maltillinen mies, mutta muiden painostuksesta hän joutui harkitsemaan yhteenottoa tai sotaa powhatanien kanssa. Ruokaa oli siis tarkoitus ottaa väkisin, kun sitä ei saanut ostettua.

Päällikkö Wahunsunacock sai suunnitelmista tiedon ehkä Pocahontaksen kautta, mikä on häntä varmasti raivostuttanut ja hän on soturina luultavasti uhonnut  tappavansa Smithin, jos tämä yrittää tulla hänen kyläänsä tms.

    *     *     *

Pocahontas ja / tai ehkä jotkut muut päällikön lapsista toimivat neuvottelijoina, jotka syksyllä 1609 tapasivat John Smithin esikuntineen.

Yhteydenpidon jälkeen tapahtui ainakin kaksi dramaattista tapahtumaa: päällikkö Wahunsunacock päätti muuttaa - ja muutti pääkylän paikan syvemmälle sisämaahan. Siirtokunnan sisällä luultavasti sotaa janoavat yrittivät murhata John Smithin, joka haavoittuneena lähtee laivalla takaisin Lontooseen eikä enää palaa.

Vaikutelma on se, että siirtokunnassa maltilliset olivat jäämässä vähemmistöön, kun enemmistö halusi sotaa niin kuin myös myöhemmin kävi. Vuosien 1610 - 1613 välillä valkoisten ja powhatanien välillä oli lukuisia verisiä yhteenottoja.

Valkoiset militantit ovat omissa (kansan)tarinoissaan ja propagandassaan kääntäneet asetelman päälaelleen,mitä myös romanttinen legenda John Smithin ja Pocahontaksen välillä tukee.

     *     *     *

Neuvonpidon jälkeen on varmasti hyvin pian tajuttu, että John Smith halusi välttää sotaa keinolla millä hyvänsä, mutta hän ei selvästi uskonut pystyvänsä estämään muita aloittamasta sitä.

Powhatanit puolestaan ymmärsivät tilanteen vakavuuden ja alkoivat suojata itseään mm. siirtämällä pääkylän muualle.

Puheet Pocahontaksen ja John Smithin suhteesta loukkasivat niin powhataneja kuin niitä jotka halusivat rauhaa. Pocahontas oli mitä ilmeisimmin joko naimisissa Kucoom-nimisen miehen kanssa tai sitten hänellä oli heimossaan asema, johon eivät sopineet tällaiset suhteet valkoisten kanssa.

Vastaavasti Smithin petosta syvensi se, että hänellä oli tällaisia tunteita pakanatyttöä kohtaan, kysehän oli sentään puritaaneista. Toisaalta huhuna kerrottiin myös, että Pocahontas olisi varoittanut siirtokuntaa isänsä sotaisista aikeista, mikä teki tytöstä ehkä petturin omiensa silmissä. Tosin väite tuskin piti paikkaansa, ja oli suunnatttu lähinnä siirtokuntalaisille.

     *     *     *

Disneyn "Pocahontas" on tietysti kaikkea muuta kuin mitä edellä on kerrottu. Mukana ovat samat asiat, mutta eri tavoin kerrottuna.

Jos nyt uudelleen miettii, mitä pahaa on fiktiivisessä tarinassa Pocahontaksessa ja James Smithistä, on helpompi vastata, miksi tällaista tarinaa ei tulisi kertoa. Päällimmäisenä tulee mieleen tarinan loppu, jossa Pocahontas haikeaa jää rannalle katsomaan Englantiin laivalla lähtevää John Smithiä.

Todellisuudessa Pocahontas sai tietää John Smithin kohtalosta vasta 8 vuotta myöhemmin ja silloinkin sattumalta oltuaan itse Lontoossa John Rolfen puolisona. Powhatanit sen sijaan kuvittelivat siirtokunnan päämiehen kuolleen.

Miten tilanteen olisi muuttanut toiseksi, jos intiaanit olisivat tienneet, että John Smith oli vain lähtenyt pois - tai hänet oli lähetetty pois? He olisivat kenties voineet yrittää olla yhteydessä Smithiin ja he olisivat ehkä löytäneet liittolaisia siirtokunnan maltillisten joukosta.

Linkki:

Pocahontas. Wikipedia

Disney's Pocahontas, 1995. (Sarjakuva / Animaatio)

Disney Movies and Racism. Pocahontas. Disney and Movies -sivusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti