perjantai 10. huhtikuuta 2015

Sharzer: "Melindan salaisuus" (2004)

Kesäisen trauman jälkeen Melinda menee mykkänä lukioon. Aikansa kamppailtuaan koulun, ystävien ja perheen kanssa hän kertoo synkän tarinan kokemuksistaan ja miksi hän on valinnut puhumattomuuden. (IMDb)

"Melindan salaisuus" (2004) on amerikkalainen Jessica Sharzerin ohjaama independent-elokuva, joka perustuu Laurie Halsen palkittuun teokseen. Pääosassa on Kristen Stewart (Melinda Sordino), joka on lukion juuri aloittanut nuori nainen. Edellisenä kesänä häntä hieman vanhempi opiskelija on raiskannut hänet. 

Elokuva on tehty Melindan näkökulmasta mustalla huumorilla ja suorasukaisella rehellisyydellä. (Wikipedia)

      *     *     *

Vaikuttava draama, ja pidin erityisesti sen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Jessica Sharzer "Melindan salaisuus" (2004) keskittyy elokuvassa n. 16-vuotiaan Melindan väkivaltaiseen kokemukseen ja sen käsittelyyn. Ja tietyllä tavalla käsikirjoittaja tarjoaa vaihtoehtoisen tavan perinteiselle amerikkalaiselle oikeusdraamalle käsitellä tällaisia kysymyksiä.

Valittu näkökulma on varsin tiukasti nuoren naisen näkökulma, mikä selkiyttää tapahtumien tulkintaa. Muista ja heidän tulkinnoistaan ei olla kiinnostuneita. Melindan on selvitettävä itselleen mistä tapahtumasta oikein oli kyse - ja mitä sille tulisi tehdä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi.

      *     *     *

Yksi asia mitä ei suoraan käsitellä, vaikkakin näytetään ikään kuin sivullisen silmin, on mitä silloin eräänä kesäiltana niissä bileissä oikein tapahtui. Mitä Andy Evans (Eric Lively) ja mitä Melinda Sordino itse oikein tekivät tuona iltana? Meno tanssilattialla oli varsin villiä, ja ulkopuolisen silmin tanssi muuttui yhä enemmän suoranaiseksi julkiseksi esileikiksi.

Lopulta Melinda lähti Andyn matkaan, mutta ei ilmeisesti voinut aavistaa, että Andy halusi seksiä hänen kanssaan. Siltä tilanne Melindan silmin ainakin näytti. Ja joka tapauksessa Andy otti Melindan auton etupenkillä väkisin - ja jätti sitten yksikseen.

Kaoottinen tilanne jatkui sillä, että Melinda soitti poliisin paikalle, ja poliisi hajotti juhlat. Syy miksi poliisi oli kutsuttu paikalle jäi kuitenkin jostain syystä selvittämättä. Humalaisista ja huumeista sekaisin olevista nuorista oli riittävästi ongelmaa.

      *     *     *

Melinda jätti asian silleen, mutta asia odotti ratkaisuaan. Ja traumaattinen kokemus täytyi tietysti mm. mentaalisesti käsitellä jollain tavoin. Tilannetta mutkisti se, että Melindan ja 4 tytön kaveriporukka hajosi heidän siirryttyään yläkoulusta lukioon - ja Melinda jäi kokemuksineen yksin.

Lisäksi yksi hänen entisistä parhaista kavereistaan alkoi seurustella samaisen Andyn kanssa... Eikä tuolla toisella tytöllä Rachel Bruinilla (Hallee Hirsh) ollut pahaa sanottavaa nuoresta miehestä. Päinvastoin.

Tilanne muuttuu kun Melinda kertoo Rachelille, että Andy raiskasi hänet...

On sanomattakin selvää, että eri näkökulmista tilanne silloin eräänä iltana näytti hyvin erilaiselta. Keskeinen kysymys tietysti on, mikä on tietysti jossittelua, eikö Melindan olisi tullut tajuta, mihin kuvatunlainen käytös lopulta johtaa? Ja miten suuri merkitys seksissä annetaan penetraatiolle kaiken muun seksin harjoittamisen rinnalla? Onko kyse lopulta penetraation mystifioinnista? Samaan tapaan kuin amerikkalaiset teinit vielä tänä päivänä erottavat kategorisesti anaaliseksin vaginaseksistä, vaikka faktuaalisesti kyse on lähes yhdestä ja samasta asiasta. Miksi yrittää (neitsyyden ihannoinnin nimissä) erottaa ne toisistaan?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti