maanantai 20. huhtikuuta 2015

Susiluoto: "Huoneiden kirja" (2003)

Moniulotteinen ja sokkeloinen Saila Susiluodon "Huoneiden kirja" (2003) rakentuu huone huoneelta 6 luvussa tai kerroksessa. Kokoelman jokainen runo on merkitty omalla heksagrammillaan, kuudesta vaakaviivasta muodostuvalla kuviolla. Teosta voi lukea samaan tapaan kuin kiinalaista muutoksen kirjaa, "I Chingiä". Runojen vaihtoehtoinen, sattumanvarainen järjestys määräytyy kolikkoa heittämällä.

"Huoneiden kirja" avautuu allegoriaksi matkasta omaan sisimpään, jossa kaikki aika - niin mennyt, nykyisyys kuin tuleva - on samanaikaisesti läsnä. Kokoelman kerrokset eivät muodosta hierarkkista, ylöspäin etenevää rakennelmaa, sillä ne sijaitsevat osin toistensa sisällä. Huoneita yhdistää lattioiden läpi nouseva kuumepuu; kuva, joka myyttisyydessään ja orgaanisuudessaan rinnastuu minuuteen tai ihmismuistiin. (Sanojen aika / Kirjasampo.fi)

      *     *      *

Löysin tämän kirjan sattumalta, kun aloin etsiä tietoa runokoneista. Vaikka olin lukenut Saila Susiluodon uudempaa tuotantoa, tämä oli jäänyt jostain syystä väliin.

"Huoneiden kirjalla" (2003) on oma mielenkiintonsa mm. sen kautta, että alkukesällä ilmestyvä uusin teos "Antikythera" (2015) perustuu hieman samanlaiseen mutta teknisesti mutkikkaampaan ideaan.

      *     *      *

Kiinnostavaa on sekin, että löysin myös "I Chingin" sattumalta jokin aika sitten, mikä oli Susiluodon "Huoneiden kirjan" pohjana. "I Ching" perustuu vanhaan kiinalaiseen viisauteen ja tulevaisuuden ennustamiseen tai ehkä ennemmin ennakointiin.

"I Chingin" on 8 x 8 -kokoinen matriisi, jonka ruudut viittaavat kirjasta löytyviin teksteihin. Runoilija on tehnyt tietyllä tavalla oman "I Chinginsä" tai sen perusteella 64 runoa.

Näin ollen "I Ching" toimii siis hieman samalla periaatteella kuin jotkut modernit runokoneet tai sähköiset kyselylomakkeet! Suunnittelin jopa hetken aikaa tällaista ohjelmaa, mikä olisi helppo toteuttaa aivan perusohjelmointitaidoilla. Suurin työ on tarinoiden - tai runojen - osien kirjoittamisessa.

Ideanahan tällaisessa koneessa olisi yksnkertaisesti se, että palikoita eri tavoin yhdistelemällä saa aikaan yhä uuden ja erilaisen mielekkään tekstin. Tämä puolestaan on kehittynyt versio 1970-luvulla puolalaisten sosiologien rakentamasta matriisista "48 tunnin puhe", jossa on taulukkomuodossa / tietokannassa suurehko määrä lauseita tai lauseen osia, joita mielivaltaisesti (tai muulla tavoin) yhdistelemällä on mahdollista saada aikaan puhe, joka kuulostaa järkevältä. 2000 -luvun alussa tein WAP -applikaation, joka generoi satunnaisesti tällaisia 'puheita'.

      *     *      *

Saila Susiluodon tuleva kirja on vielä askeleen kunnianhimoisempi - mutta silti vain mekaaninen kone. Tarkoituksena on, että järjestelmä generoi valituilla ehdoilla, jokaiselle vuoden päivälle oman runon. Hienoa idea! Jatkuvasti muuttuva runokirja, joka on eräänlainen ikiliikkuja.

"Jano" -lehden 3 / 2015 haastattelussa Susiluoto kertoi tehneensä systeemiä varten 250 runoa, mikä saattaa riittää toteuttamaan tällaisen järjestelmän, kun valmiit runot sopivalla tavalla pilkkoo osiin ja taas kokoaa ohjelmallisesti yhteen.

JATKUU...

Linkki:

Markert, Christoffer, "I Ching - muutosten kirja" (1998)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti