maanantai 13. huhtikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 442 "Venetsia"

Joinain päivinä jotkut sanat, asiat eri yhteyksissä pullahtavat toistuvasti esiin ilman että siihen on mitään erityistä syytä tai että tapahtumilla olisi mitään tekemistä keskenään.

Tänään ... tai vuorokausi vaihtui juuri ... eilen sellainen sana oli 'Venetsia'. Eräs tuttavani kirjoitti syksyllä, vielä julkaisemattoman novellin, joka sijoittuu Venetsiaan. Hän tuli puolestaan mieleeni toisesta tutusta Kati Kannosta, joka on juuri julkaissut esikoiskokoelman runoja "Ruusuja lumessa" (2015). Ja itse asiassa hän julkaisi samaan aikaan myös ensimmäisen romaaninsa, mutta se on toisen tarinan paikka.

Olin olettanut, että novellikokoelma - koska se tuntui niin valmiilta - julkaistaisiin ensin, mutta toisin kävi. Ja novellikokoelmasta tuli mieleeni yhden novellin nuori nainen, joka vaelsi yksin Venetsiassa.

     *     *     *

Kanavalta 5 katsomani elokuva Florian Henckel von Donnersmarckin elokuvan tapahtumapaikka oli Venetsia. Trillerissä "Tourist" (2010) oli monia vauhdikkaita kohtauksia kaupungin kapeilla kaduilla. Pääosassa oli yksin Venetsiaan junalla tullut britti-kaunotar Elise (Angelina Jolie), joka tosin jo junassa tapasi amerikkalaisen turistin Frankin (Johnny Depp).

     *     *     *

Ensimmäisen kerran Venetsia jäi mieleeni jo aamulla, kun selasin Martin Esslinin "Draaman perusteet" (1980) -kirjaa, jossa ohimennen mainittiin William Shakespearen "Venetsian kauppias" -näytelmä.

"Shakespearen tarkoitus oli tehdä Shylockista julman ja inhottavan koronkiskurin hahmo. (..) Hän pani Shylockin kärsimään siitä vihasta ja epäoikeudenmukaisuudesta, jolla juutalaisia länsimaisessa yhteiskunnassa kohdellaan. (..) Tästä on seurauksena, että näytelmän nykyaikainen esitys herättää usein yhtä paljon myötätuntoa Shylockia kohtaan kuin inhoa hänen ahneutensa johdosta. Näytelmä, joka ilmeisesti aloitettiin antisemitistisenä propagandana, muuttuukin näin myötätunnon osoitukseksi vainottua vähemmistöä kohtaan." (s. 108- 109)

Esslinin ajatus Shapespearen kirjoittamisen motiiveista hätkähdyttää, vaikka ei yllätä. Antisemitismi on ollut vuosisatoja eurooppalaisten ihmisten arkea, ja suhtautuminen muuttui vasta 1940-luvulla - pakon edessä.

Lopppuun asti asiaa ei ole käsitelty, eikä se ole mahdollista niin kauan kuin kristinusko riivaa eurooppalaisia. Vasta kun siitä on päästy mentaalisella tasolla eroon - mikä voi kestää satoja vuosia - tilanne muuttuu toiseksi. Aina siihen asti juutalaiset ovat kristittyjen jumalan murhaajia. Alitajunta toimii vääjäämättömästi juutalaisia vastaan niin kauan kuin juutalaisvastaista "Raamattua" levitetään pyhänä kirjana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti