perjantai 24. huhtikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 445 : "Pyramidien rakentajat"

Eilisen iltavuoron jälkeen jaksoin katsoa TV:sta tasan yhden ohjelman. Katsottavia elokuvia oli torstai-iltana kanavat pullollaan, mutta arpa ei tällä kertaa osunut yhteenkään.

Sen sijaan kliksautin läppäristäni päälle 6 -kanavan, josta oli juuri alkanut "Koodeja ja salaliittoteorioita". Senkertainen jakso tuntui katseltavalta.

Mieleen tuli nuoruus, tai oikeastaan lapsuus. Kun oli n. 10-vuotias, jonkin aikaa kovimpia hittejä olivat tässä jaksossa mainitut Erich von Dänikenin kirjat, joita ikäiseni ja varsinkin vähän vanhemmat pojat lukivat innokkaasti - ja joita sai lainattua paikallisesta kirjastostakin.

Myös aikuisia Pääsiäissaaren kummalliset kivihahmot, Egyptin pyramidit ym. alkoivat kiinnostaa, kun niistä kerrottiin TV-ohjelmassa. Ja niitä tulkittiin von Dänikenin teorioiden kautta.

     *     *     *

Jos minun olisi 20 - 30 vuotta sitten pitänyt veikata, miten näille teorioille käy, en olisi ennustanut niitä sellaisinaan kovin pitkäikäisiksi. Ne olivat ja ovat jossain määrin vieläkin varsin kiinnostavia ja ruokkivat mielikuvitusta siinä missä muutkin ns. uususkonnot (new age), mutta niin kuin  "Koodeja ja salaliittoteorioita" ohjelmassakin useasti todetttiin monen tutkijan suulla, kaikki evidenssi ja varma tieto puuttuu. Yhtään täysin varmaa faktaa ei ole teorioiden tueksi, esimerkiksi suunnitelmaa siitä millä tavoin pyramideja rakennetaan.

Ennemminkin on käynyt niin, ja sen myös von Däniken itse myöntää, monet hänen ajatuksistaan ovat osoittautuneet paikkansa pitämättömiksi. Sellaisetkin joita hän henkeen ja vereen aluksi puolusti. Joka tapauksessa kirjailija uskoo edelleen siihen, että nykyihminen on eri tavoin ollut historiansa aikana vuorovaikutuksessa muualta tulleiden alienien kanssa.

     *     *     *

Jos ei muuta, niin Erich von Dänikenin ajatukset ovat herkullisia haastaessaan mm. "Raamatun" (n. 300 jaa) tarinoiden totuuteen uskovat ihmiset todella miettimään, mistä näissä tarinoissa oikein on kyse. Oliko Jeesus itseasiassa alieni, joka nousi avaruusalukseen? Hauska, mutta uskonnon perusteita romuttava ajatus.

Ohjelmassa kerrottiin, mitä en ollut tiennyt aiemmin, että von Däniken joutui kotimaassaan Sveitsissä varsinaisen sakinhivutuksen kohteeksi, kun mies sai 3 vuoden tuomion heti kirjan julkistamisen jälkeen siitä, että hän oli ravintolayrityksensä varoilla rahoittanut kirjan tekemiseen liittyviä matkoja.

Syytteet häntä vastaan kumottiin myöhemmin  perusteettomina, ja hän vapautui vankilasta nopeammin kuin oli tarkoitus, kun hän vankilassa kirjoitti 2. kirjansa, jonka tuotoilla hän sai kuitattua matkoihin kuluneet varat.

     *     *     *

Kotimaassaan Sveitsissä hänellä oli muutenkin vaikeuksia, sillä kustantaja toisensa jälkeen kieltäytyi julkaisemasta hänen kirjaansa - ja Erich von Däniken joutui lähtemään käsikirjoituksensa kanssa Saksaan, mistä hän löysi sille kustantajan. Ja kirjasta "Vieraita avaruudesta: Menneisyyden ratkaisemattomia arvoituksia" [1968] tuli saksasta englantiin kääntämisen jälkeen kansainväinen bestseller-kirja.

USA:ssa kirja osui otolliseen maaperään, sillä mm. hippi-buumi oli kirjan ilmestymisen aikaan huipussaan ja esim. Roswellin tapahtumat olivat ihmisillä vielä hyvässä muistissa. Kansan keskuudessa levisi monenlaisia tarinoita kohtaamisista alienien kanssa 1940-luvulta lähtien.

Linkki:

Chariots of the Gods? Wikipedia

Erich von Däniken. Wikipedia

Carl Sagan. Wikipedia

Harald Reinl. Chariots of the Gods (1970, documentary) Erich Von Däniken. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti