sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Valo: "Crack" (2015)

Kaveriporukka, jota yhdistää yksi asia; elämäntarkoituksen suunnaton etsintä. Porukka, joka ajautuu käyttämään huumeita ja ajautuu yhä ahtaampaan umpikujaan. Onko näköpiirissä ulospääsyä ja kuka jää kiertämään kehää? (RNT:n sivusto)

    *     *     *

Eilen oli ensi-illassa teatteriopettaja Annukka Valon ohjaama "Crack" -pienoisnäytelmä Riihimäen nuorisoteatterissa.

Alkuperäinen Erkki Weckmanin koko illan näytelmä "Crack" (1997) on typistynyt noin 40 -minuuttiin. Vaikutelma näytelmästä on synkkä, mihin varmasti vaikuttaa sen hyvin tummasävyinen, musta lavastus, mikä tuntui turhan osoittelevalta.

Itse esitystä häiritsivät lavalla olevien kavereiden kommentit takarivistä, lapsellinen hihittely, kun he näkivät tuttaviaan estradilla. Kenties käytöksen täytyy ajatella kuuluvan juuri tähän näytelmään, sillä aiemmin en ole tällaiseen törmännyt tässä teatterissa.

    *     *     *

Näytelmä on koheltamista - ei mitään elämän tarkoituksen etsintää - niin kuin mainoksessa luvattiin. Tässä näytelmässä ei etsitä muuta kuin hetkellisiä nautintoja.

Juomiseen ja muihin huumekokeiluihin ja huumeiden käyttöön haetaan syitä lähinnä työstä - tai sen puutteesta, mikä on tietysti halpa selitys sille, mitä koko ajan tehdään.

    *     *     *

Nuorten esittämisessä on paljon yritystä, mutta tuntui siltä, että näyttelijöiden kyky  kuvitella hieman toisenlaisten 16-18 -vuotiaiden nuorten elämää ei ollut ihan sisäistetty. Tai sitten ohjaaja halusi esittää nuoret vain tyylitellen ja stereotyyppisesti huumenuorina.

Toki on niinkin että lyhyessä näytelmässä ei ehdi käydä kuin pintaa raapaisten asioita läpi. Näytelmässä olisi ehkä ollut parempi keskittyä nuoriin itseensä ja heidän maailmaansa - ja jättää moralisoiva suhde huumeiden myyntiin ja välitykseen pois.

On aina muistettava, että myös alkoholi on huume - ja tässä yhteiskunnassa tällä hetkellä - se on jostain syystä sallitumpi huume kuin esimerkiksi kannabis-tuottteet.

    *     *     *

Näytelmä on kirjoitettu 90-luvulla, minkä hengen jotenkin haistoi esityksen läpi. Jonkinlaista ajankohtaistamista ja modernisointia olisin toivonut. Koulutustakuu ym. järjestelmät takaavat tänä päivänä sen, ettei esimerkiksi työttömyys heti koulutuksen jälkeen ole samanlainen ongelma kuin aiemmin.

Ongelmat ovat ennemmin ylemmän keskiluokan perheiden lapsissa, joilla on varaa levitellä rahojaan minne ikinä haluavatkin. Ja kotona voidaan asua aina 3-kymppiseksi asti vanhempien vastuulla.

Linkki:

Annukka Valo. Crack. Riihimäen nuorisoteatteri

Annukka Valo ohjasi vankien rap-videon. KP24.fi

Crack. Riihimäen nuorisoteatteri. Facebook

Weckman, Erkki. Crack. Nuortennäytelmä. Näytelmät.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti