keskiviikko 6. toukokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 135 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Vappupäivänä norjalainen toimittaja Siss Vik kysyi Yle Fem -kanavan "Kirjaohjelmassa" [2011], mistä oikea elämä alkaa?

No, en ole varma tuliko kysymykseen yhtään kunnon vastausta, sillä kysymys on tietysti retorinen ja mahdoton vastattavaksi ainakaan kovin tyhjentävästi. Jokainen ihminen vastaa lisäksi kysymykseen kukin tavallaan. Ja jonkun elämä voi olla lopussa jo syntymän hetkellä ihan kirjaimellisesti. Ja jonkun elämä alkaa jatkuvasti yhä uudelleen, jos ei muuta niin vakavan muistihäiriön takia niin kuin Drew Barrimorelle kävi Peter Segalin elokuvassa "Aina eka kerta" (2004).

"Kirjaohjelman" ensimmäinen kirjailijavieras oli Ruotsissa koomikkona ja elokuvaohjaajana paremmin tunnettu Fredrik Lindström. Miehen novellikokoelman nimi on yllätyksettömästi "När börjar det riktiga livet" (2011), mistä hän luki novellia 'Köket' (Keittiö), ja novellissa ollaan onnea metsästämässä, minkä uskotaan olevan oikean elämän ytimessä.  Ja onni on mitä itse kukin milloinkin haluaa intohimoisesti eniten. Aina se mitä ollaan metsästämässä on onnea, vaikka uusi ja hieno keittiö.

Minua Lindström ei onnistunut vakuuttamaan, ja tuskin hän vakuutti tekstillään itseäänkään, eikä hän kai siihen edes pyrkinyt. Hän vain kuvaa novellin avulla mm. omaa umpiporvarillista elämäänsä, mikä ei loppujen lopuksi ole kovin kiinnostavaa vaan äärimmäisen tylsää ja negatiivisessa mielessä materialistista.

Mies on kirjoittanut tähän mennessä 8 kirjaa, ja haastattelussa hän heittää, että sivilisaatio- tai kulttuurikritiikkiäkin voisi harjoittaa, koska sitä ei tänä päivänä tee kukaan, mitä se sitten tarkoittaakaan. Ja häneltä voisi kysyä, miksi hän ei sitten itse harjoita kritiikkiä, jos sellaiseen kerran on tarvetta. Vainko puhetta puheen itsensä takia, siitähän huumorissakin on kyse, minkä ammatilainen hän on.

     *     *     *

Toisena kirjailijavieraana Sissillä oli Booker-kirjallisuuspalkinnon "Tunneillaan" (2000) voittanut Michael Cunningham.  Nyt on käsittelyssä uudempi kirja "Illan tullen" (2014), joka kertoo heteroseksuaalista miehestä Peter Harrisista, taidegalleristista, joka rakastuu vaimonsa paljon nuorempaan veljeen  Mizzyyn. Vahingossa.

Hän näkee nuoren miehen takaapäin suihkussa, ja luulee tätä vaimokseen. Jokin hahmossa saa hänet kuvittelemaan vaimonsa 20 vuotta nuorempana ja kun suihkussa ollut Mizzy kääntyy Peter hämmentyy. Ja siitä se alkaa... Siitä alkoi uusi vaihe elämässä, vaikka mies oli täydellisen tyytyväinen elämään vaimonsa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti