keskiviikko 13. toukokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 138 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Kävin uimassa ja syömässä ja tulin sitten takaisin ja avasin television, josta tuli TV1:ltä uusintana "Midsomerin murhien" 2-osaisen jakson edellinen osa. Jälkimmäinen osa 2 / 2 tulee ohjelmatietojen mukaan huomenna samaan aikaa klo 17:10.

Jakson nimi oli 'Lännen laki', ja huomasin heti, että olin nähnyt jakson ainakin kerran aiemmin. Pysähdyin silti katselemaan sitä. Samalla panin päiväkahvin tippumaan - ja join se samalla kun katsoin ohjelman loppuun.

     *     *      *

'Lännen laki' -jakson kehyksenä olivat markkinat, joilla esiintyi paikallisen kylän länkkäri-aktivistit. Näytösluontoisesti Butch Cassidy & Sundance Kid ryöstivät pankin ja postivaunut ja samalla esiintyjät esittävät ratsastus- ja akrobaatintaitojaan, mitä rikosylikomisario Tom Barnaby vaimoineen oli katsomassa.

Sitten niin kuin aina tällä kertaa markkinoilla tapahtuu murha, kun noidaksi pukeutunut tilanhoitaja Faye Lennox ammutaan kuoliaaksi. Markkinoilla noitia pudotettiin vesialtaaseen kuin Linnanmäellä vedenneitoja veteen, palloilla heittelemällä.

Murha liittyy kiistaan kahden tilanomistajan välillä, jotka ovat naapureita keskenään. Jack Fincher ja Silas Burbage ovat eri mieltä rajallaan olevan jättömaan omistuksesta. Perimätiedon mukaan maa kuuluisi Burbagelle, mutta Fincher on eri mieltä.

Tilanne kärjistyy kun myös Fincher tapetaan. Häntä vedetään yöllä köydellä hevosen perässä niin että hän kuolee vammoihinsa. Mies oli  juuri ennen kuolemaan repimässä alas naapurinsa päivän aikana pystyttämää aitaa.

     *     *      *

Mitä kiinnostavaa tässä sitten on? Muutakin kuin murhat? Kyllä. On sanomattakin selvää, että kyse on maa-alueesta, joka kenties vielä 1800-luvun alussa kuului Etelän intiaaneille. Eli ollaan samassa osassa Yhdysvaltoja kuin missä on Virginiakin.

Intiaanit eivät tunteneet maanomistusta. Kaikki maa oli yhteismaata (common land). Kun englantilaiset halusivat Virginiassa ostaa maata omaan käyttöönsä, powhatanit eivät ymmärtäneet, mitä kalpeanaamat tarkoittivat.

Kun 'Lännen lakia' tarkastelee alkuperäiskansan kannalta, koko ohjelma alkaa vaikuttaa täysin absurdilta. Maa on otettu ensin sukupolvia sitten väkivalloin alkuperäiseltä omistajalta (mikä on poliittinen ja ideologinen käsite!) ja nyt siitä kiistellään uudelleen ja taas väkivalta - ja tuliaseet -  sekä villin lännen romantiikka ovat kuviossa mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti