keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Custalow & Daniel: "The true story of Pocahontas. The other side of history" (2007)


"Me kaikki olemme kuulleet koulussa ja sen jälkeenkin tarinan Pocahontaksesta niin kuin Disney ja muut ovat sen esittäneet. Monet meistä ovat lukeneet tarinan yhä uudelleen, monta kertaa.

Useimmat näistä tarinan versioista ovat tehty Jamestownin siirtokunnassa asuneiden englantilaisten näkökulmasta. Lähteinä on käytetty kirjeitä, dokumentteja ja aikalaisten omia kirjoituksia.

Nyt lukijoilla on ainutlaatuinen tilaisuus lukea Pocahontaksesta ja hänen aikalaisistaan alkuperäiskansan omasta näkökulmasta. 

Linwood Custalowin ja Angela Danielin kirja "Tositarina Pocahontaksesta" (2007) maalaa hyvin toisenlaisen kuvan intiaaniprinsessasta, sellaisen jossa kerrotaan englantilaisten poliittisesti ja seksuaalisesti hyväksikäytetystä naisesta - ja lopulta hänet mitä ilmeisimmin murhattiin.

Tietysti intiaaneilla ei ole kirjoitettuja lähteitä, joita historioitsijat voisivat käyttää. Vuosisatoja heidän historiansa on kulkenut suusta suuhun, sukupolvelta toiselle." (Bobbie Whitehead, Indian Country Today)

   *     *     *

On hätkähdyttävää lukea tällaista kirjaa, jota ei oikeastaan ole edes tarkoitettu kalpeanaaman tai kenenkään muunkaan luettavaksi vaan vain kerrottavaksi.

Kirja selventää monia epäselviä kohtia 'Pocahontaksen tarinassa', mutta se nostaa esiin myös uusia kysymyksiä, ja joiltain osin argumentaatio on ristiriitaista ja sisältää jopa vanhentunutta tietoa. Harmi.

Selväksi tulee joka tapauksessa ainakin se, että viimeistä sanaa kolonialisaation historiassa ei tämänkään tarinan osalta ole vielä sanottu.

Kaikki olemassa olevat palapelin palat ovat luultavasti kuitenkin nyt kasassa, ja tehtävänä olisikin koota palat yhteen siten, että ne muodostavat yhden koherentin tarinan, jossa tosin voi olla toisinaan vaihtoehtoisia polkuja. Tehtävä ei ole ollenkaan mahdoton, mutta vaatii hieman rohkeutta. Ainakin muutamia yllättäviä ja epämiellyttäviä asioita myös powhatanien kohdalla nousee esiin, mutta ne ovat vähäisiä suhteessa kansanmurhaan, mitä Englanti harjoitti.

Linkki:

Pocahontas: her life and legend. Historic Jamestowne. National Park Service

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti