perjantai 22. toukokuuta 2015

Dahl: "Outlander - matkantekijä" (2014)

Claire ja Frank Randall menevät naimisiin 2. maailmansodan alussa, mutta joutuivat viettämään vuosikausia erossa toisistaan rintamalla. Sodan jälkeen he opettelevat elämään yhdessä. Frank vie vaimonsa lomalle sukunsa juurille Skotlantiin. 

Skotlannissa druidiuskonto elää edelleen vahvana. Utelias nuoripari todistaa salaa öistä druidiriittiä muinaisella kivikehällä. Onko tämä se hetki, joka mullistaa Clairen elämän? Seuraavana päivänä Claire palaa yksinään samaan paikkaan. Majesteettisten kivipaasien keskellä tapahtuu jotain merkillistä: Claire tempautuu mukaan aikapyörteeseen.

Kun Claire palaa tajuihinsa, hän makaa yhä kivien keskellä, mutta maailma ympärillä näyttää toisenlaiselta. Hiljalleen hänelle valkenee järkyttävä totuus: hän on tempautunut ajassa taaksepäin kahden vuosisadan verran. (Yle TV1:n sivusto)

      *     *     *

Ohjaaja John Dahlin ja käsikirjoittaja Rondald D. Mooren lähtökohta uudelle sarjalle ei voisi olla oikeastaan kiinnostavampi ja koukuttavampi. Katsoja haluaa ehdottomasti tietää, mitä Clairelle kivipaasien luona oikein tapahtui 16-osaisen sarjan 1. jakson lopussa. Kun keitokseen lisää sen, että sarja perustuu Diana Gabaldon suosikkikirjoihin, sarjan tuottajien riskit on minimoitu mahdollisimman pieniksi.

Caitriona Balfe Clairera on hänkin varmasti tarkkaan harkittu valinta, viehkeä nuori englantilaisnainen, joka suonissa virtaa ripaus ranskalaista verta. Matkalla menneisyyteen hän kohtaa metsässä ensimmäisenä miehensä esi-isän vuodelta 1743 Black Jack Randallin, joka on sama näyttelijä kuin hänen miehensä Frank elokuvan nykyhetkessä.

Jotta jännite ei voisi olla suurempi, esi-isä suhtautuu Claireen vihamielisesti keskellä taistelua skottien kanssa - ja yrittää raiskata metsässä kohtaamansa naisen. Nuori skottimies pelastaa naisen viime hetkellä, mistä varsinainen tarina hamassa menneisyydessä alkaa...

1 kommentti:

  1. Tässä on muuten useita virheitä. Frank ei ole skotti - hänen esi-isänsä Black Jack Randal oli töissä sotilaana Skotlannissa, mutta ovat kaikki englantilaisia. Matka oli toinen häämatka. Balfe on irkku (Claire romaanissa on englantilainen, jonka suonissa virtaa piraus ranskalaista verta.). Jamie, nuori skottimies, ei pelasta Clairea. Murtagh pelastaa. Dougal tekee päätöksen, että otetaan mukaan.

    VastaaPoista