tiistai 12. toukokuuta 2015

Ellery & Raymond: "Pocahontas 2 – matka uuteen maailmaan" (1995)

"Pocahontas II – matka uuteen maailmaan" (1995) on Disneyn piirroselokuva vuodelta 1998. Elokuva on jatko-osa Disneyn klassikolle 'Pocahontas' (1995). Pocahontasin suomenkielinen ääni on Arja Koriseva. (Wikipedia)

     *      *     *

Olen vältellyt tämän 2. osan katsomista, sillä pelkään pahoin, että tarina on vielä pahempi floppaus kuin 1. osa. Ja ajattelen nyt historiallista tarinaa 'Pocahontaksesta'.

Tietysti taiteilijalla on oma vapautensa tehdä mitä haluaa, mutta tällaisten tarinoiden kohdalla vääjäämättä kysyy, kuinka paljon ikävän tuntuista todellisuutta oikein voi vääristää.

      *      *      *

Olen katsonut nyt ensimmäiset 15 minuuttia, ja mieleni tekisi jättää katselu kesken, mitä en kuitenkaan tee. Animaatioelokuva alkaa kohtauksella, jossa järjestyksessä toinen Virginian siirtokunnan kuvernööri John Ratcliffe yrittää murhata tai murhauttaa John Smithin Englannissa, mutta tämä pelastautuu täpärästi. Kuningas Jaakko I:lle ilmoitetaan valitettavasta tapahtumasta. No, mitään tällaista ei koskaan tapahtunut, ei ainakaan Englannissa.

Tällä tavoin "Pocahontas 2" (1995) -osan alussa oikaistaan 1. osan historiallinen virhe eli se, että intiaaneille - myös Pocahontakselle - kerrottiin John Smithin kuolemasta. Elokuvassa oletettu kuolema tapahtuu Englannissa, todellisuudessa se tapahtui Virginiassa. Asialla oli suuri merkitys siirtokunnan ja powhatanien suhteiden kehittymisen kannalta.

Jos John Smith olisi lähtenyt Englantiin elossa, suuri päällikkö Powhatan ei olisi tajunnut, että Smith on syrjäytetty - ja ymmärtänyt että powhatanien ja siirtokunnan välinen liitto oli purkautunut. John Smithin kuolema / murha, tai tällaisen tiedon välittäminen intiaaneille, oli eräänlainen sodanjulistus.

Ja avointa konfliktia kesti aina siihen asti kunnes Pocahontas pakkokäännytettiin ensin kristityksi, minkä jälkeen hän joutui pakkoavioliittoon John Rolfen kanssa. Mikä paradoksaalista kyllä, sai aikaan rauhan, kun Pocahontas ei vastustanut - rauhan nimissä - liittoa.

Asetelma oli sairas, sillä vuotta ennen avioliittoaan Pocahontas oli siepattu, mikä kärjisti äärimmilleen siirtokunnan ja powhatanien suhteet. Tilanteeseen liittyy Pocahontaksen ja John Smithin kannalta varsin pöyristyttävää taktikointia englantilaisten puolelta.

Uuden tilanteen perusteella, kun on pääteltävissä, että Pocahontas ja John Smith olivat ennen eroaan 'pakanallisessa' avioliitossa, mikä oli juuri se, jolla vahvistettiin siirtokunnan ja intiaaniheimojen väliset rauhanomaiset suhteet.

Kristittyjen oli kuitenkin mahdotonta niellä ajatusta siitä, että heidän siirtokuntansa päämies olisi ollut säädyttömässä suhteessa intiaaninaiseen. Siksi Smith syrjäytettiin.

     *     *     *

Kun John Rolfe ja Pocahontas elokuvassa saapuvat Englantiin, ei intiaaninaista kohdella kuin kuninkaallista. Tai hänen sivistyksensä halutaan kyseenalaistaa ja sen tekee sama John Radcliffe, joka niin "Pocahontas 1"- kuin "Pocahontas 2" -elokuvissa oli tappaa John Smithin.

Samaan aikaan korkeantason vierailun kanssa Englanti suunnittelee sotalaivojen lähettämistä Jamestowniin. Katsojalle annetaan ymmärtää, että intiaanit ovat joko vallanneet siirtokunnan tai ainakin uhkaavat sitä.

No, historiallinen totuus näyttää taas unohtuneen, sillä John Smithin lähdön jälkeen meni liki 4 vuotta, jolloin kuningas Jaakko I ja Virginian kauppakomppania kyykyttivät powhataneja. Pocahontasin tulo Englantiin puolestaan liittyi myöhempään ajankohtaan vuoteen 1616, jolloin siirtokunnalla ja intiaaneilla olivat jonkin aikaa suhteellisen rauhanomaiset suhteet aina vuoteen 1622 asti.

     *     *     *

Metsästystanssiaisissa Pocahontasia pilkataan ja ne päättyvät katastrofiin, kun Pocahontas ja hänen mukanaan tullut soturi heitetään tyrmään. Todellinen vierailu ei olisi voinut mennä tällä tavoin, sillä John Rolfen ja Pocahontaksen avioliitolla oli tuossa tilanteessa tärkeä symbolinen arvo siirtokunnan säilymisen kannalta.

Kaikki kääntyy tietysti lopulta parhain päin John Rolfen ja John Smithin yhteistyöllä. Elokuvaan on lisäksi rakennettu 3-draama, joka päättyy siihen, että Smith jatkaa seikkaijanuraansa ja John Rolfe ja Pocahontas palaavat Jamestowniin. John Ratcliffe armadoineen pysäytetään ja sota saadaan estettyä.

Mikään tässä ei tietysti ole totta muuta kuin hyvin viitteellisesti.

Samalla tavoin kuin "Pocahontas 1" oli romanttista draamaa tai ennemmin romanssin kuvaamista John Smithin ja Pocahontakseksen välillä "Pocahontas 2:ssa" John Smith on vain vaihtunut John Rolfeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti