sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Gabriel: "Pocahontas" (1995)


"Pocahontas" (1995) on Disneyn kahdesti Oscar -palkittu piirroselokuva, joka kertoo intiaanityttö Pocahontasista ja perustuu hyvin löyhästi hänen elämäntarinaansa. Pocahontasin suomenkielinen ääni on Arja Koriseva.

Elokuvalle on tehty jatko-osa, "Pocahontas II – matka uuteen maailmaan" (1998), jossa selviää kuinka Pocahontasille käy, kun hän lähtee John Rolfen kanssa Englantiin. (Wikipedia)

     *     *     *

Animaatio alkaa matkalla Uudelle mantereelle. Pääosassa on nuori, komea keltahiuksinen kapteeni John Smith,  joka tosin ei ole laivan kapteeni vaan saanut arvonimensä taistelemalla palkkasotilaana 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa nuorena miehenä mm. turkkilaisia ja espanjalaisia vastaan. Hän on 104 miehen joukon kokenein, vaikka ikää hänellä ei ole enempää kuin 28-vuotta.

Kaikkiaan Lontoosta lähteneitä laivoja oli kolme, vaikka elokuvassa on selviydytty yhdellä aluksella. Ryhmällä ei ole vielä tässä vaiheessa johtajaa, ja siirtokunnan perustajat ovat saaneet ohjeet suoraan silloiselta kuninkaalta Jaakko I:ltä miten heidän tulee toimia saavuttuaan perille. Matkan on tosin rahoittanut ja tehnyt mahdolliseksi ennen muuta Virginian kauppakomppania (Virginia Company), joka koostuu lukuisista rahoittajista, joille siirtokunnan perustaminen on taloudellinen sijoitus.

Myös valtio ja anglikaaninen kirkko uskovat hyötyvänsä uusien alueiden ja mantereiden valloituksesta. Valtio saa alati paisuviin menoihinsa, joita mm. sodat ja niihin varustautuminen aiheuttaa. Kirkon intressinä on saada joukkoihinsa lisää protestanttisesti ajattelevia anglikaaneja. Ja niin kuin aina: pakanoiden käännyttämisellä kristityt ovat aina nähneet olevan myös itseisarvoa. Onhan se kaikista uskonnoista parhain, ei pelkkä vaihtoehto.

     *     *     *

Silmiinpistävää alkukohtauksessa on mustahattuisen, paksun ei-kovin-miellyttävän hahmon kapteeni John Ratcliffen asema laivan kapteenina ja myöhemmin paljastuu, että hän on myös siirtokunnan päämies. Näinhän ei todellisuudessa ollut, ainakaan heti. Ennen Ratcliffeä ehti Neuvoston päämiehenä olla Edward Wingfield ja Ratcliffen jälkeen päämieheksi nousi vähäksi aikaa John Smith. Päämiehet vaihtuivat tiuhaan tahtiin, eikä Smith itse ehtinyt olla Virginiassa kuin reilut kaksi vuotta.

Varsinainen elokuva alkaa sillä, että powhatan-intiaanit näkevät huhtikuussa 1607 laivan saapuvan kotijoelleen. Sana valkoisten saapumisesta kiirii nopeasti kylästä toiseen ja ihmiset ryntäävät katsomaan suurta laivaa. Luultavasti myös Pocahontaksen isä, powhatan-intiaanien päällikkö Powhata saa lopulta tiedon tapahtumasta. Powhata on kaikkiaan 30 eri heimon päällikkö, jotka puhuvat samansukuista kieltä.

Anglikaanit eivät kuitenkaan heti ensimmäisten viikkojen aikana tutustu muuta kuin paspahegh-heimoon, jonka alueelle he ovat sattuneet tulemaan, toisin kuin elokuvassa, jossa on hieman oikaistu tapahtumia. John Smith ja Pocahontas tuskin tapaavat ennen kuin Smith lähtee marras-joulukuun vaiheessa pienen ryhmän kanssa matkalle sisämaahan jokea pitkin. Tarkoitus on tavata Powhata, ja yrittää ostaa ruokaa intiaaneilta tulevaksi talveksi.

     *     *     *

Valkonaamojen saapuessa mereltä Powhata saapuu kotikyläänsä samaa jokea pitkin mutta toisesta suunnasta. Hän on ollut sotaretkellä, mikä on hyvin mahdollista, sillä tuolloin heimot olivat vasta muodostamassa laajoja alueellisia liittoja. 

Prosessi on sikäli kiinnostava, että samanlaisen kehityksen on oletettu tapahtuneen esimerkiksi nykyisen Suomen  ja Venäjän alueella, kun suomensukuiset heimot kahakoivat keskenään. Kun ihmiset alkoivat asua pysyvästi paikoillaan ja viljellä maata, lopulta väestömäärän kasvaessa tultiin tilanteeseen, jossa tilaa ei ollut enää rajattomasti kaikkien otettavissa omaan käyttöönsä.

Kukaan ei kuitenkaan varsinaisesti omistanut maata, vaan maa oli jatkossakin yhteisessä käytössä, mutta säännöistä sen käytön suhteen tuli vain sopia. Valkoiset toisinlaisine arvoineen ja tavoitteineen muuttivat vähitellen tilanteen olennaisesti toiseksi.

Powhata kertoo nuotiotulien ääressä retkestään, ja lopulta paikalle tulee myös hänen lempityttärensä Pocahontas. Hän oli tapansa mukaisesti vaeltelemassa ympäri metsiä - ja yhdellä tällaisella retkellä hän sattumalta näkee James Smithin, josta kiinnostuu ja jota alkaa salaa seurata ja vakoilla.

Tarkkasilmäinen James lopulta huomaa, että joku on hänen perässään ja näin he Disneyn "Pocahontas" -animaatiossa tapaavat ensimmäisen kerran. Näin kaksi tyystin erilaista maailmaa kohtaavat yksilötasolla.

     *     *     *

Oikeasti kohtaaminen tuskin oli kuvatun kaltainen, sillä on äärimmäisen epätodennäköistä vaikka mahdollista, että he olisivat voineet kohdata tällä tavoin.  Kummatkin vaeltelivat metsissä, mutta sitä olisi tuskin voinut tehdä tällä tavoin salaa. Lisäksi Pocahontas asui paljon kauempana yläjuoksulla, joten hän olisi tuskin päässyt huomaamatta toisen intiaanikylän ohi.

Toisaalta intiaanien ja siirtokunnan välillä oli vaihtoa heti alusta lähtien. Heimo jonka alueelle he tulivat toivotti heidät aluksi tervetulleiksi niin kuin tapana on kaikkialla maailmassa. Kun intiaanit huomasivat, etteivät valkoiset halunneet muuta kuin käyttää heitä hyväkseen, oli edessä yhteenotto.

Tämän jälkeen kummatkin elivät omaa elämäänsä muutaman kuukauden kunnes siirtokunta alkoi olla vaikeuksissa heti ensimmäisenä syksynä 1607, kun ruokaa ei todellakaan ollut. Ilmeisesti säälistä ja myötätunnosta alkoivat powhatanit tuoda ruokaa leiriin. Ilman tätä apua kaikki olisivat luultavasti kuolleet nälkään ennen kuin kapteeni Christopher Newport saapui keväällä laivoineen tuoden hetkellistä helpotusta. Ja 100 uutta siirtokuntalaista.

Powhatan-heimojen avusta huolimatta siirtokunnasta kuoli puolen vuoden aikana yli puolet sairauksiin ja nälkään. Lopulta jäljellä oli vain 44 miestä.

     *     *     *

Tällaiseen äärimmäisen vaikeaan tilanteeseen on vaikea kuvitella mitään romansseja, vaikka - tietysti - periaatteessa Pocahontas on voinut olla yksi niistä intiaaneista, jotka toivat siirtokuntaan ruokaa. Ja John Smith ja Pocahontas ovat ehkä tavanneet ennen kuin Smith lähti kuuluisalle matkalleen pääkylään, jossa hän - syystä tai toisesta - vietti jopa 1 1/2 kuukautta vuosien 1607- 1608 vaihteessa.

Mm. kirjailija Charles Dudley Warner 1800-luvun lopulla epäili John Smithin oman tarinan uskottavuutta. Smith näet väitti intiaanien siepanneen hänet kauppamatkan yhteydessä leiriinsä ja pitäneen häntä vankinaan. Ja Pocahontas legendan mukaan viime tingassa pelasti miehen isän kynsistä.

Disneyn elokuvassa Smithin kohtaaminen on liitetty romanttiseen kohtaamiseen metsässä, jossa sekä Smithillä että Pocahontaksella ovat omat urkkijansa perässä. Intiaanisoturi Kucoum on mies, josta päällikkö Powhata suunnitteli miestä Pocahontakselle. Smithin perässä puolestaan oli nuori poika, joka lähinnä vahingossa tappaa Kucoumin, kun tämä mustasukkaisuuttaan käy Smithin kimppuun. Kun ase laukeaa, paikalle ryntää joukko intiaaneja, jotka ottavat Smithin kiinni.

Sieppausta vastaan puhuvat muut Smithin kertomat faktat. Mm. miksi päällikkö Powhatan tytär olisi ilman mitään syytä halunnut pelastaa valkoisen miehen. Smithillä on välttämättä jäänyt jotain kertomatta.

     *     *     *

John Smithin ja Pocahontaksen tarina saattaa olla jopa hurjempi kuin moni on uskaltanut tähän asti ajatella. Pienten vihjeiden perusteella rakentuu tarina, joka viittaa siihen, että 28-vuotias John Smith ja 12-vuotias Pocahontas sieppauksen sijaan tulleet mieheksi ja vaimoksi eli muodostivat parisuhteen, jonka tarkoituksena on ollut taata rauha siirtokunnan ja intiaaniheimojen välille. Smithin kuvaama 'sieppaus' on ollut itse asiassa vain riitti, jolla liitto on vahvistettu.

Tämän kautta selittyy moni muu myöhemmin käsittämättömältä tuntuva seikka. Mm. se miksi päällikkö myöhemmin hetken mielijohteesta haluaa tapaa Smithin, mistä Pocahontas häntä varoittaa. Mies kun osallistui ruokahuijaukseen eli siirtokunnan nimissä varasti päällikkön silmien alla röyhkeästi suuren määrän viljaa.

Teon seurauksena Smithille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin hävitä. Kuolla intiaanien silmissä, ja hän lähteekin vähin äänin vuoden 1609 syksyllä takaisin Lontooseen. Sitä ennen hän ehti olla mm. vuoden verran siirtokunnan päämiehenä eli siinä roolissa, missä Pohwata hänet halusi nähdäkin ennen miehen petosta.

Disneyn elokuvan romanttista loppukohtaus ei todellisuudessa koskaan olisi voinut tapahtua, sillä Pocahontas sai tietää miehen kohtalosta vasta vuonna 1616, jolloin asialla ei enää ollut merkitystä siirtokunnan ja heimojen välisten suhteiden kannalta. Ne olivat menneet hyvin huonoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti