maanantai 11. toukokuuta 2015

Gleach: "Powhatan's world and colonial Virginia. A conflict of cultures" (1997)

TULEE TÄHÄN!

Jos joku luulee, että etnohistoria on tylsää ja kuvailevaa tai että antropologian avulla ei voi selvittää historiallisia tapauksia, hänen on syytä lukea Frederic Gleachin uudelleenarviointi Jamestownin siirtokunnan ja powhatan-intiaanien confederaation välisistä suhteista.

Gleach arvioi konfliktia eri maailmankuvien kautta toisin kuin aiemmin, jolloin on korostettu kilpailua niukoista resursseista. Englannista tulleet kolonialistit ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansa vuosikymmenet ymmärsi väärin toisiaan ja heidän tekojaan ja pyrkimyksiään. Kummatkin yrittivät 'sivistää' toisiaan.
 (Takakansi)

     *      *     *

Tutkija Frederic Gleachin väitöskirjaan perustuva kirja "Powhatan intiaanien maailma ja Virginian siirtokunta" (1997) on rankkaa mutta valaisevaa luettavaa. Teoksessa vedetään yhteen ja kirjoitetaan uudelleen vakuuttavalla tavalla Pohjois-Amerikan valloituksen historiaa.

Päällimmäinen vaikutelma on, että powhatanien suurin virhe oli, etteivät he ajaneet ensimmäisiä eurooppalaisia välittömästi pois maastaan takaisin Englantiin.

Kirjan luettua katselee toisin silmin esimerkiksi Disney Companyn "Pocahontas" (1995) -elokuvaa, jossa kuvataan 2000-luvun amerikkalaisen silmin 1600-luvun alun tapahtumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti