tiistai 12. toukokuuta 2015

Rountree: "The Powhatan Indians of Virginia: Their Traditional Culture" (1992)


Antropologi Helen Rountree kuvailee eloisalla tavalla ja yksityiskohtaisesti powhatan-intiaanien metsästystä ja maataloutta, alueiden käyttöä, sodankäyntiä ja vankien kohtelua, fyysistä ulkonäköä ja vaatetusta, talojen ja kylien rakennetta, nuorten koulutusta, initaatio-riittejä, perhettä ja sosiaalista rakennetta sekä tapoja, johtamista, lääketietoutta, uskontoa ja jopa leikkejä, musiikkia ja tansseja. (Amazonin kuvailu)

      *     *     *

Moderni yhteiskunta oli kehkeytymässä Euroopassa 1600-luvun alussa, ei kaikkialla mutta esimerkiksi Englannissa. Suomi oli hyvin samanlainen maatalousyhteiskunta kuin se oli ollut koko jääkauden jälkeisen ajan. Eli powhatan-intiaanien ja suomalaisten teknologisesti kehittymätön mutta muutoin rikas elämä ei juuri poikennut toisistaan. Kulttuureissa oli eroja, mutta kummatkin kansat lukuisine heimoineen asuivat samanlaisella ilmastovyöhykkeellä eri mantereella.

Helen C. Rountreen kirja "Virginian powhatan-intiaanit" (1992) voisi siten olla yhtä hyvin kuvaus siitä, miten Euroopan ja Venäjän pohjoisilla alueilla elettiiin samaan aikaan. Ja samalla tavalla ulkopuolelta tulleet kolonialistit vaikuttivat elämään. Suomea kolonialisoitiin lännestä ja Virginiaa idästä. Kummassakin tapauksessa herrakansa pyrki alistamaan ja orjuuttamaan alkuperäiskansaa, siinä onnistuen vaihtelevalla tavalla.

     *     *     *

Kirja powhatan-intiaaneista ei ole sivumääräältään romaania paksumpia, mutta se on suorastaan käsikirja Pocahontasin ajan Virginiaan, joka kattaa lähes kaikki elämänalueet.

Eniten jäin kaipaan intiaanien omia kertomuksia niin elämästään kuin muutenkin. Niitä ei ainakaan tässä kirjassa ollut, eivätkä valkoiset valloittajat itse asiassa edes olleet kovin kiinnostuneita pakanallisista tarinoista, jotka haluttiin ennemminkin hävittää, mikäli mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti