lauantai 30. toukokuuta 2015

Takashi: "Pocahontas"(1994)

Nuori intiaaniprinsessa säilyttää rauhan kansansa ja maahan saapuneiden Englannin uudisasukkaiden välillä. (IMDb)

"Pocahontas" (1994) on 45-minuutin mittainen animaatioelokuva, jonka on ohjannut Toshiyuki Hiruma Takashi. Käsikirjoitus on Jack Oleskerin  ja se on adaptaatio powhatan-intiaanien Pocahontas-tarinoista. (Wikipedia

     *     *     *

Tämä on kolmas 1990-luvun alkupuolella tehty "Pocahontas" -animaatio, ja ainoa jonka käsikirjoittaja suoraan ilmoittaa olevan adaptaatio alkuperäisestä kansantarinasta. Tosin tämä tarina tarkkaan katsottuna ei loppujen lopuksi poikkea edeltäjistään muuta kuin painotuksiltaan.

Tarina alkaa, ehkä hieman yllättäen, samalla tavalla kuin vuotta myöhemmin ilmestynyt Disney-animaatio. Pocahontas näkee suurten valkoisten kanoottien saapuvan rannikolle - ja kertoo siitä isälleen Powhatanille, joka neuvoston kanssa miettii, mihin toimiin heidän tulisi ryhtyä. Ja he päättävät vain odottaa ja katsoa mitä tuleman pitää. Intiaaneilla on huonoja kokemuksia espanjalaisista, jotka varastivat ruokaa ja turkiksia. (Ja se mitä ei sanota, yrittivät pakkokäännyttää kristinuskoon.)

Ensimmäinen paikkansapitämätöm asia tässä dramatisoinnissa on se, että suuri päällikkö Powhatan haastetaan intiaanikansan sisältä käsin tässä uhkaavassa tilanteessa. Näin ei kuitenkaan ollut, vaikka eri heimot olivatkin erimielisiä suhtautumisessaan valkoisiin.

Silmätysten JohnSmith ja Pocahontas tapaavat, kun valkoiset lähtevät 1. vierailulle intiaanikylään aikomuksenaan vaihtaa tavaroita ruokaan. Mitään tällaista ei ole kuvattu muissa animaatioissa. Tosin dramatisoinnissa on paljon kyseenalaista mielikuvituksen käyttöä. Smith on tilanteessa kuvattu siirtokunnan johtajana, mitä hän ei vielä tässä tilanteessa ollut.

Ensimmäinen kohtaaminen tapahtuu metsässä matkalla kylään. Tilanteessa Pocahontas kohtaa yksin joukon valkoisia miehiä. Paikkansa pitämätöntä tai ainakin perusteetonta on, että miehet ja tyttö osaisivat toistensa kieltä sujuvasti.

Kylässä Powhatan ruokkii vieraansa ja he neuvottelevat riitaisesti vaihtokaupan aloittamisesta. Keskusteluja päätetään jatkaa aamulla. Yöllä tapahtuu kahakka, jossa yksi intiaani kuolee. Smith otetaan kiinni ja tuomitaan kuolemaan. - Kuvaus on täysin keksitty, vaikkakin jotain tämän suuntaista tositarinassakin tapahtui.

Pahinta höpö-höpöä on se, että Towanacan (?) niminen soturi, päällikkö Powhatanin haastaja suunnittelee John Smithin tappamista. Pocahontas kuitenkin varoittaa valkoisia, joten he ehtivät valmistautua - ja paeta (paitsi John Smith).

Neuvosto ja Powhatan tuomitsevat Smithin kahakan jälkeen kuolemaan, mitä Pocahontas pitää epäoikeudenmukaisena. Intiaanin oli tappanut toinen valkoinen mies. Isä Powhatan on ärtynyt siitä, että Pocahontas asettuu häntä vastaan - ja yrittää pelastaa miehen.

Pocahontas on ilmeisesti ihastunut valkoiseen mieheen, ja yrittää keinolla millä hyvänsä pelastaa John Smithin. Toinen intiaanityttö neuvoo häntä vetoamaan siihen, että esi-isien ikiaikainen laki oikeuttaa kenet tahansa vaatimaan vangin itselleen.

Juuri kun Smith ollaan polttamassa kuoliaaksi (häntä ei siis tässä versiossa aiota nuijia hengiltä), Pocahontas ryntää paikalle ja vaatii Smithin itselleen. Vaatimukseen on taivuttava, minkä Powhatan tekee pitkin hampain.

John Smith jää kylään viikkokausiksi, ja hän on jonkinlainen Pocahontaksen kotiorja tms. Pocahontas yrittää puhua isälleen josko hän voi löytää miehelle käyttöä. Lopulta kun John Smith lahjoittaa hänelle kompassin, isä heltyy ja antaa miehelle tilaisuuden näyttää hyödyllisyytensä.

Smith opettaa kyläläisille hyödyllisiä taitoja, mikä ei vaikuta tosi kovin uskottavalta (metsästyksen opettaminen...). Valheellisesti John Smith kertoo, että Engannin kuningas Jaakko I haluaa olla vain powhatanien ystävä.

Toisaalla siirtokunta kärsii nälkää ja Powhatanin vastustaja Towanacan suunnittelee miehineen valkoisten ajamista pois maasta. Jamestownissa kytee kapina johtajana toimivaa Barlowia vastaan, ja jotkut haluavat palata takaisin Englantiin. Barlow aseella uhaten estää lähtövalmistelut.

Lopulta John Smith saa neuvoteltua Powhatanin kanssa ruoan toimittamisesta leiriin. Yhdessä Pocahontaksen kanssa vapautettu James Smith lähtee kohti siirtokuntaa.

Samaan aikaan toinen ryhmä intiaaneja, Towanaca joukkoineen lähestyy myös linnoitusta. Valkoiset epäilevät hyökkäystä, mutta Towanaca onkin tuomassa vain riistaa John Smithille kiitokseksi siitä, kun tämä oli intiaanikylässä auttanut hänen vanhaa isäänsä.

Lopussa on kaikki hyvin - ja ystäviä keskenään. Myös siirtokunnan kapinalliset taivutetaan jäämään. Kuningas oli antanut heille tehtävän, joka siis oli pysyvän siirtokunnan perustaminen, mikä tehtävä miesten täytyy viedä loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti