lauantai 16. toukokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 453 : "Pocahontas Disney-näytelmänä. Osa 5. Toteutus"


Olipa mukava ilta, vaikka kouluttajien arviot eivät kaikilta osin ehkä osuneet ihan oikeaan ja olivat hieman ristiriitaisiakin. Tosin he korostivat sitä, että "kaikkea ei tarvitse ostaa". Hyvä niin. Pidän ankarastikin (rakentavasta) kritiikistä silloin, kun se osuu sellaisiin kohtiin, jotka olen kokenut - tai jälkikäteen voin todeta - ongelmallisiksi. Ja tänä kävi juuri niin: opin paljon ohjaajan työstä, missä käytimme tällä kertaa ohjaajakeskeistä devising -menetelmää.

Annetussa ajassa toteutin aamulla luonnostelemani Disneyn 'Pocahontas' -sadun, sillä tavoin, että aluksi kävimme kohtaukset läpi suorana adaptaationa siitä, miten Disneyn käsikirjoittaja sen kertoi elokuvassa / sarjakuvassa / satukirjassa.

Välissä kerroin aina hieman jotain lisää historiallisesta Pocahontaksesta, mihin näyttelijät hyvin tarttuivat - ja tarina / esitys kehittyi. Kouluttajat jotka työskentelyä tarkastelivat kävivät vain satunnaisesti seuraamassa, joten heiltä jäi moni asia huomaamatta, mitä en ruvennut sen kummemmin selittelemään.

Olin tosi tyytyväinen, sillä esitys osoitti, miten saman tarinan voi esittää mitä erilaisimmin tavoin ilman että sen ydin muuttuu.

Pyrin etenemään askelittain kohti absurdiksi luonnehtimaani tarina-versiota, jonka kirjoitin viikko sitten. 1-2 tuntia lisää aikaa niin olisimme pystyneet toteuttamaan senkin.

Työskentelyä helpotti se, että olin hyvissä ajoin kertonut, mitä materiaalia käytän työskentelyn pohjana. Ja Disneyn tarina ja historiallinen Pocahontas olivat näyttelijöille senkin kautta tuttuja.

     *     *     *

Erityisesti pidin siitä, millä tavoin Helmi ja Timo onnistuivat ottamaan omaan roolihahmoonsa mukaan jakamaani tietoa siitä, millä tavoin James Smith ja Pocahontas oikeasti (mitä ilmeisimmin) tutustuivat toisiinsa. Disneyn tarina muuttui olennaisesti heidän oivallustensa myötä.

Huominen päivä jatkuu 6 eri henkilön ohjaustöillä. Pitkä päivä tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti