tiistai 19. toukokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 140 -

CC by  Mimmi L. - Carpe Diem
Kaikki kumouksellinen lähtee pienestä liikkeelle. Vaikka nyt sellaisesta pienestä meksikolaisesta kansasta kuin Wixirikat, joka on liki ainoana alkuperäiskansana onnistunut pitämään peruskristillisen hapatuksen kulttuurinsa ulkopuolella.

Kansa on myös yksi niitä kansoja, joka on kyseenalaistanut Kanadan, USA:n ja Meksikon vapaakauppasopimuksen, joka tuli voimaan 10 vuotta sitten. Sopimus on lyhyessä ajassa kurjistanut muutenkin köyhiä intiaanikansoja, kun työpaikat ovat maaseudulta hävinneet eikä korvaavia ole tullut tilalle.

Wixirikojen kohdalla tilanne on vielä pahempi, sillä kanadalainen kaivosyhtiö  uhkaa tehdä toiminnallaan intiaanien vuosituhansia asuttaman maan asumiskelvottomaksi. Muutenkin voimakkaasti madaltuneet pohjavedet ovat vaarassa huveta kokonaan kultakaivoksen prosessivesiksi. Lisäksi kullan erottamiseen malmikivesta käytetään sellaisia myrkkyjä kuten syanidiä, joka saattaa jo sinällään tappaa sopivissa tilanteessa kaiken eteentulevan.

     *     *     *

Suomalaisilla oli tiistaina erinomainen tilaisuus 1. eurooppalaisena kansakuntana tutustua wixarikojen kahteen hengelliseen johtajaan Don José Ramireziin ja hänen poikaansa Enrique'hen ja ennen muuta kansan eloonjäämiskamppailusta tehtyyn moninkerroin palkittuun Hernán Vilchezin dokumenttielokuvaan “Huicholes: The last Peyote guardians” (2014). Ohjaaja oli itse paikalla kertomassa elokuvasta ja sen taustoista Suomen elokuvasäätiön tiloisssa Katajanokalla.

     *      *       *

Suomessa vouhkataan yleisellä asevelvollisuudella ja armeijalla sekä niiden tarpeellisuudella tänä päivänä enemmän kuin 1930-luvun IKL-aikoina. Alkuperäiskansat ovat hyvä osoitus siitä, että sen kummemmin kristillisiä kirkkoja kuin armeijoita ei tarvita mihinkään. Kansat elävät omaa elämäänsä valloittajista ja miehittäjistä huolimatta. Tärkeäähän on vain se, että kansa on hengessään vahva, mitä suomalaiset eivät ole ilmeisesti koskaan olleet. Heidät oli helppo kyykyttää ja panna verolle jo 1100-luvulla - tai ainakin jotkut.

Linkki:

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopinus (NAFTA). Wikipedia

Wixarikat. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti