torstai 7. toukokuuta 2015

Walt Disney's: "Pocahontas. Satuklassikot" (1995)

Samaan aikaan kun Disney-yhtiö pani levitykseen pitkän animaatioelokuvan "Pocahontas" (1995), levitykseen lähti myös lasten satukirja ja sarjakuvakirja, jotka olivat kuvitettu samoin elokuvasta tutuin hahmoin. Myös tarina oli tietysti ainakin pääpiireissäin sama.

     *     *     *

Disney-yhtiön satukirjan "Pocahontas" (1995) ei juuri poikkea animaatioelokuvan Pocahontaksesta. Hahmot ovat täysin samoja. Kirjasta puuttuvat elokuvan monet pienet vivahteet ja tässä mielessä kirja vaikuttaa lähinnä elokuvan tiivistelmältä tai oheistuotteelta.

Jossain määrin häiritsevää ja totutusta poikkeavaa on, ettei lukija tiedä, kuka tarinan on kirjoittanut, sillä kerrottu tarina poikkeaa monista muista joiltain osin huomattavasti.

Toisaalta sepitteellisin kohta eli kapteeni James Smithin sieppauksen kuvaaminen on ollut yksi kiistanalaisimpia kohtia alkuperäistä kansantarinaa tulkittaessa. Se ei mielestäni kuitenkaan anna oikeutta kirjoittaa tarinaa ihan miten tahansa, sillä Disneyn tarinasta syntyy vääjäämättä kuva, että siinä vääristellään totuutta.

     *     *      *

James Smithistä on tehty romanttinen sankari, joka romanssinsa takia joutuu vaikeuksiin. Kun rakastavaiset tapailevat salaa toisiaan, he eivät aavista, että kummallakin on varjo takanaan. Pocahontasta on salaiseen kohtauspaikkaan  seurannut intiaanisoturi Kucoum, joka on esitetty Pocahontaksen mustasukkaisena sulhasena. Smithin perässä on puolestaan nuori poika Thomas, joka Disneyn tarinassa vahingossa ampuu Kucoumin, joka kuolee.

Tapahtumasta seuraa ketjureaktio. Thomasin aseen laukaus tuo paikalle muita intiaaneja, jotka ottavat Smithin kiinni ja vievät leiriin. Siirtokunnassa puolestaan James Smithin 'sieppaus' saa aikaan sen, että siirtokunnan päämies John Ratcliffe päättää lähteä asein intiaaneja vastaan. Uhkana on avoin konflikti.

Intiaanien päällikkö Powhatan tuomitsee Smithin kuolemaan ja hänet on tarkoitus surmata. Samaan aikaan kun miestä ollaan nuijimassa hengiltä, valkoiset saapuvat intiaanien leirin lähettyville, ja Ratcliffe joukkoineen näkee tilanteen missä Smith on, mutta he eivät voi tehdä mitään pelastaakseen miehen.

Viime tingassa Pocahontas ryntää paikalle ja kehollaan suojaa Smithiä ja anoo isäänsä pelastamaan miehen. Ja näin myös käy niin kuin alkuperäisessä kertomuksessa. Tilanne vain muutoin on täysin erilainen - ja sitä on tulkittu 1850-luvun loppupuolelta lähtien toisin kuin aiemmin.

Kaiken kukkuraksi Ratcliffe yrittää ampua päällikkö Powhatanin, jolloin puolestaan James Smith suojaa häntä kehollaan - ja haavoittuu niin pahasti, että hänet lähetetään takaisin Englantiin, mihin elokuva päättyy.

    *    *     *

Disney-yhtiöiden tulkinta tarinan keskeisestä käänteestä vastaa itsenäistymisen jälkeisen ajan vuosien 1776-1820 -välisen ajan tulkintaa tarinasta, jolloin se oli suosituimmillaan USA:ssa.

Myös James Smithin lähtö alkuperäisessä tarinoissa tai 1600-luvun tarinoissa, ei ole aivan selvä. Varmaa on vain, että mies vähin äänin lähti pois Virginian siirtokunnasta.

Suurin valhe Disney-elokuvassa on se, että Pocahontas olisi tiennyt miehen olevan elossa. Hän kyllä tiesi niin kuin kaikki intiaanit, että hän oli poissa. Powhataneille kuitenkin kerrottiin hänen kuolleen, mikä tietysti herättää kysymyksen: mistä kaikessa oikein oli kysymys.

Miksi intiaanit - edes Pocahontas - eivät saaneet tietää miehen kohtalosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti