tiistai 5. toukokuuta 2015

Winchcombe: "Mies, joka selviytyi Auschwitzista" (2015)

Freddie Knoller kertoo kiehtovan selviytymistarinansa toisen maailmansodan syövereistä. Sodan aikana hän eli miehitetyssä Pariisissa ja toimi vastarintaliikkeessä kunnes lopulta joutui Auschwitzin keskitysleirille. (Yle Areena)

     *     *     *

Yksi aiemmin kertomaton tarina siitä, miten ainakin yksi nuori juutalaismies Freddie Knoller selvisi Auschwitzin keskitysleiristä, vaikka läheltä piti.

Tällaiset tarinat ja niiden yksityiskohdat panevat yhä uudelleen miettimään, mikä vika eurooppalaisten enemmistössä oikein on. Mikäänhän ei sinänsä ole muuttunut vuodesta 1945, jolloin 2. maailmansota päättyi. Kaikki sama saattaa toistua yhä uudelleen, sillä joistain asioista ei tunnuta opittavan mitään.

Kun vime päivien lehtiä lukee, valistunut veikkaus on, että esimerkiksi Suomessa uudella, tulevalla hallituksella on mitä luultavimmin halukkuutta sijoittaa (pitkäaikais)työttömiä työ- tai rangaistusleireille.

Kaikenlaiset nöyryyttävät pakko- ja kontrollikeinot joka tapauksessa tulevat lisääntymään. Äärioikeisto ja -keskusta porskuttaa. Ja vasemmisto vikisee perästä päästäkseen kyykyttäjien joukkoon. SDP:n puheenjohtajan käytös tänäänkin TV:ssä on kerta kaikkiaan käsittämätöntä. Hän ajaa itsensä ja puolueensa lopulliseen umpikujaan.

      *     *     *

2-kymppisen wieniläisen Freddie Knollerin tarina on sikäli kiinnostava, ja eroaa aiemmin näkemistäni ainakin siinä, että mies on persoonana aika vastenmielinen: ylimielinen öykkäri, mutta kaikilla on tietysti silti yksi ja sama olemassaolon oikeutus. Siitäkin huolimatta, että hän mm. muiden kustannuksella varasti ruokaa leirillä muilta vangeilta ja toimi Pariisissa saksalaisten sutenöörinä omien sanojensa mukaan henkensä pitimiksi ym.

Toisaalta hän oli varsin nuori mies, ja yksin liikkeellä, vaikka hänellä olikin sukulaisia ja auttajia ympäri Eurooppaa Belgiassa ja Ranskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti