keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Zvjagintsev: "Jelena" (2011)

Kun äkillinen sairaus ja odottamaton jälleennäkeminen uhkaavat velvollisuudentuntoista kotiäitiä Jelenaa saamasta mahdollista perintöä, hänen täytyy toteuttaa epätoivoinen suunnitelma... (IMDb)

"Jelena" (2011) on venäläinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Andrey Zvyagintsev. Elokuva sai ilmestymisvuonnaan Cannesin elokuvafestivaalien erikoispalkinnon. (Wikipedia)

     *      *      *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 22:00

     *      *      *

Vahvaa venäläistä kerrontaa, päällimmäisenä mieleen jää Philip Glassin musiikilta kuulostava musiikki, joka sopii erinomaisesti elokuvaan... Ja IMDb:n tiedoista selvisi, että kyse todella oli Glassin musiikista. Kiinnostavaa. Yhdistän sen mielessäni Godfrey Reggion 'Qatsi' -trilogiaan, jonka 1. osa "Koyaanisqatsi: Life out of balance" (1982) tuli kuukausi sitten samalta Yle Teemalta kuin tämäkin elokuva.

Andrey Zvyagintsevin "Jelenassa" (2011) on myös elämä hetkellisesti ajautumassa hallitsemattomaan tilaan, mutta toisella tavalla ja toisesta näkökulmasta tarkasteltuna kuin Reggion elokuvissa.

"Jelenassa" ollaan noin 60-vuotiaan isoäidin mielen sisällä. Hänen keskeinen huolenaiheensa juuri sillä hetkellä on pojanpoika Sasa, joka ei ole kovin välkky ja uhkana on, että hän joutuu koulun jälkeen armeijaan.

      *     *     *

Isoäiti Jelena tekee kaikkensa, uhkana on jopa että hän saa murhasyytteen, jotta Sasa ei joutuisi vaarantamaan henkeään ja tuhlaamaan vähintäin 3 vuotta elämästään armeijassa, mikä saattaa merkitä myös joutumista jollekin konfliktialueelle.

Kontrastina tälle samaan aikaan näytetään, millaista Sasan elämä on Moskovan lähiössä, eikä se ole juuri paljon turvallisempaa kuin kasarmin seinien sisäpuolella.

      *     *     *

Joka tapauksessa elokuva on toiveikas: kenties paljon parempaa on tiedossa kuin mitä on elämä levottomassa lähiössä. Isoäidin rikas mies Vladimir kuolee Jelenan hieman avittamana ja 2 vuotta miehen kanssa naimisissa ollut Jelena perii puolet hänen omaisuudestaan.

Isoäidin kohentunut tilanne auttaa niin hänen työtöntä poikaansa Serjozaa kuin koko tämän perhettä, johon on tulossa perheenlisäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti