torstai 11. kesäkuuta 2015

Bay: "Pearl Harbor" (2001)

"Pearl Harbor" on kahden kaveruksen Rafen ja Dannyn ja heidän rakkauksiensa tarina - ja tarina siitä kuinka he päättävät lähteä sotaan ja kuinka siinä sitten kävikään. (IMDb)

"Pearl Harbor" (2001) on yhdysvaltalainen sotaelokuva, jonka ohjasi Michael Bay. Elokuva on dramaattinen versio Japanin hyökkäyksestä Pearl Harborin laivastotukikohtaan. Osa elokuvan kohtauksista oli viimeisiä Technicolorilla kuvattuja otoksia. (Wikipedia)

      *      *     *

TÄNÄÄN 4:LTÄ KLO 21:00

     *      *     *

No, tämä on 2000-luvun sotaelokuva, ei sen enempää. Kerronnasta tuli toisinaan mieleen muinaiset "Korkeajännitys" -sarjakuvat, jotain hyvin naiivia joissain kohtauksissa oli.

Aiemmista "Pearl Harbor" -elokuvista poiketen tässä elokuvassa vilautetaan myös toista näkökulmaa tilanteeseen. Amerikkalaiset itse tietyllä tavalla aiheuttivat japanilaisten hyökkäyksen Pearl Harboriin asettamalla Japanin kauppasaartoon. USA mm. esti öljynviennin Japaniin, mikä olisi reilussa vuodessa ajanut Japanin täyteen ahdinkoon. Jotain tarvitsi tehdä...

Hyökkäys oli puhdas sotilaallinen toimi, joka kohdistui vain sotilaisiin ja USA:n Tyynenmeren laivastoon. Sen sijaan kosto ns. Doolittle -operaatio, jota elokuvassa kuvataan yhtä paljon kuin Pearl Harboria, suuntautui suurkaupunki Tokioon, mikä on aika hätkähdyttävää. Suoraan siviilejä vastaan. Samanlaista joukkomurhaa kuin myöhemmin esim. Vietnamin sota.

    *      *     *

Jonkinlainen rakkaustarinakin Michael Bayn "Pearl Harbor" (2001) -elokuvassa on, mutta se on varsin ohut ja pinnallinen, millainen kuuluu sotaelokuvien genreen. Kiinnostavaksi 3-draaman tekee se, että Evelyn on samaan aikaa rakastunut kahteen mieheen, jotka ovat vielä lapsuudenystäviä keskenään.

Jännitettä asetelmaan tuo se, että Rafe ammutaan alas ja hänet julistetaan kuolleeksi, mikä juuri synnyttää elokuvan asetelman. Dannyn ja Evelynin välille syntyy suhde - ja kun Rafe palaa, hän syyttää Dannyä siitä, että tämä on vienyt hänen tyttöystävänsä. Ja kaiken huipuksi Evelyn on raskaana Dannylle.

No, Danny kuolee Doolittle -operaation jälkeen ja asetelma kääntyy taas kallelleen toiseen suuntaan. Evelyn, Rafe ja Dannyn poika Danny-junior muodostavat sodan jälkeen onnellisen perheen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti