maanantai 8. kesäkuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 145 -

CC by  Mimmi L. 
Ajattelin katsella televisiosta 2. osan historia-sarjasta "Hitlerin synkkä karisma", mutta  eksyinkin sitä edeltävään ohjelmaan "Avara ihmisluonto".

Kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalo tekivät ohjelmassa ihmiskokeen, jossa mittasivat miesten ja naisten markkina-arvoa toistensa silmissä.

Tutkijat olivat valinneet joukosta miehiä ja naisia valokuvien perusteella toisilleen sopivat parit, ja selvittivät, löytäisivätkö nämä parit toisensa. Eivät löytäneet, joten evoluutiopsykologia ei ollut ehkä aivan niin yksioikoista kuin he olivat ajatelleet. Esimerkiksi valokuvan perusteella ei voinut päätellä, oliko joku pitkä tai pätkä - ja ylipäätään pelkkä kuva ei tietysti kerro muuta kuin mitä kuva voi kertoa.

Tosin parit olivat tyytyväisiä valintoihinsa ja tekivät valintansa muutamassa sekunnissa.

      *      *     *

Yhtään onnistuneempaan valintaan eivät päätyneet saksalaiset, kun valitsivat valtakunnankanslerikseen Adolf Hitlerin, joka karismallaan valloitti suurimman osa ihmisistä puolelleen, mikä jälkikäteen ajatellen on tietysti hämmästyttävää.

Samanlaisella karismaattisella johtajuudella ja aseiden kalistelulla tehdään politiikkaa vielä tänäkin päivänä niin Saksassa kuin esimerkiksi Suomessa.

Kenties pärstäkertoimen perusteella ei pitäisi valita miehiä ja naisia eduskuntaan - tai ylipäätään millään naurettavalla mekanismilla, jota väitetään demokratiaksi. Länsimainen demokratiahan avoimesti sortaa suurta osaa väestöstään ja vielä täysin laillisesti ja legitiimisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti