lauantai 27. kesäkuuta 2015

Cronenberg: "Maps to the stars" (2014)

Matka julkisuutta janoaviin Hollywood-perheisiin ja heidän menneisyytensä haamuihin. (IMDb)

"Maps to the Stars" (2014) on David Cronenbergn ohjaama draamaelokuva, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2014, jossa Julianne Moore palkittiin parhaan naisnäyttelijän palkinnolla. Moore sai Havana Segrandin roolistaan myös parhaan naispääosan Golden Globe -ehdokkuuden. (Wikipedia)

     *     *     *

Outo tarina ihmisistä ja heidän suhteistaan ja vähän haamuistakin. Päähenkilöksi nousee elokuvan lopulla Agatha Weiss (Mia Wasikowska) tapettuaan Oscar-pystillä työantatajansa Havana Segrandin (Julianne Moore).

Loppukohtaus on kuin jostian "Romeosta ja Juliasta", mutta tässä tapauksessa rakastavaiset tappavat itsensä yhteisellä päätöksellä. Kumpikin on ajanut itsensä elämässään umpikujaan lähinnä vahinhossa tappamalla jonkun. Lisäksi rakastavaiset ovat veli ja sisar.

Agathan veli Benje (Evan Bird) on Hollywoodin lapsitähti, joka ilmeisesti huumeiden aiheuttamien harhojen vallassa tappaa toisen lapsinäyttelijän. Benjie on vain 13-vuotias, ja Agatha häntä ehkä 3-5 vuotta vanhempi.

Agatha on ollut useita vuosia parantolassa tai mielisairaalassa sytytettyään tulipalon, jossa vammautui vakavasti. Lisäksi hän oli tappaa veljensä, minkä takia hänen vanhempansa eivät halunneet kuulla tyttärestään enää mitään.

Asiat alkavat mennä mutkalleen Agathan saavuttua Los Angelesiin ja saatuan pestin tunnetun näyttelijän palvelijaksi.

Hollywood-tähdet esitetään zombien-kaltaisina olioina, jotka elävät jossain omassa hyper-todellisuudessaan ymmärtämättä muuta kuin rahan ja maineen kieltä.

Benjien isä on TV-psykologi ja äiti poikansa manageri, joka hankkii hänelle rooleja. Vanhemmat on lapsina erotettu toisistaan, mutta he ovat opiskeluaikana tavanneet sattumalta - ja menneet naimisiin, mikä selittää Agathan ja Benjien pakkomielteen toisiaan kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti