perjantai 26. kesäkuuta 2015

Gbowee: "Meissä on voimaa : liberialaisesta kansalaisaktivistista" (2012)

"Et ole kuullut tätä tarinaa aiemmin, koska tämä on afrikkalaisen naisen tarina. Meidän tarinamme tulevat harvoin kerrotuiksi."

Leymah Gboween nuoruus katkesi koko perheen rikki repineeseen raakaan sisällissotaan, jonka aikana hän itse ajautui väkivaltaiseen avioliittoon, synnytti lapsensa sodan jalkoihin mutta löysi itsestään voiman nousta pahuutta vastaan. Hän tajusi, että kriisiaikoina naiset kärsivät eniten - ja että juuri naisissa on se voima, joka voi ratkaista konfliktin. Vuonna 2003 Gbowee perusti kristityt ja musliminaiset yhdistävän kansalaisjärjestön Liberian Mass Action for Peacen, joka vaikutti ratkaisevalla tavalla diktaattori Charles Taylorin syöksemiseen vallasta ja Liberian ensimmäisen naispresidentin Ellen Johnson Sirleafin valintaan. Naiset taistelivat väsymättä ja kaikin keinon terroria vastaan: he järjestivät mielenosoituksia, seurasivat rauhanneuvottelijoita yli maiden rajojen ja painostivat rauhaan jopa seksilakolla. (Takakansi)

     *     *     *

Luin kirjan kriittisesti läpi. Niin paljon kuin naiset ovat saaneet aikaan hyvää, on tekemisellä aina hieman synkempi kääntöpuoli, joka vaatii myös käsittelyä.

Joka tapauksessa Liberian ja laajemmin Afrikan naisverkostojen toiminta yli kieli-, kulttuuri- ja uskontorajojen on ehkä merkittävintä toimintaa kolonialismin päättymisen tai ennemmin Afrikan maiden eurooppalaistyyppisen itsenäistymisen jälkeen 1950- ja 1960-luvuilla.

Ongelmana ovat edelleen valtiot ja kirkot koneistoineen, jotka ovat murtaneet perinteiset yhteisöt sellaisillakin tavoilla, jotka eivät välttämättä vie kehitystä vain eteenpäin.

Yksi silmiinpistävä kohta on Leymah Gboween ylimielisyys katsellessaan Liberian tapahtumista tehtyä menestyselokuvaa. Häiritsevällä tavalla hän julistaa, miten kristittyjen jumala on heidän puolellaan - perivihollistaan ex-presidentti Charles Tayloria vastaan, joka hänkin oli kristitty.

Gboweenilta jää kaikesta laajasta koulusivistyksestään huolimatta huomaamatta, että kaikki sivistys on länsimaista perua. Ja yksi osa afrikkalaisen kolonialismin historiaa on kristittyjen lähetystyö, mikä on ollut väkivaltaa sekin, mitä hän on itse hyödyntänyt omassa työssään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti