tiistai 23. kesäkuuta 2015

Lessing: "Afrikkalaisia tarinoita" (1986)

Teos on nyt häkellyttävän ajankohtainen. Doris Lessing kuvaa novelleissaan eteläisen Afrikan elämää aikana, jolloin mustan ja valkoisen väestön ristiriidat kytivät pinnanalaisina, mutta selvästi aistittavina asioina. Hänen novelleihinsa sisältyy kätkettyä väkivaltaa ja patoutuneita tunteita. Epämääräinen avuttomuus kohdata erivärinen ihminen ihmisenä kuuluu eteläafrikkalaiseen arkipäivään ja valkoisen ihmisen elämään alati…juuri novellit tuovat Lessingin parhaat kertojanpuolet esiin.” (Takakansi)

     *     *     *

Kolme huikean hienoa novellia ('Koti ylämaankarjalle', 'Eldorado', 'Muurahaiskeko') 1980-luvun Etelä-Amerikasta, ja sanonpa suoraan, että voisivat olla kuvauksia 2000-luvun Suomesta.

'Koti ylämaankarjalle' on kertomus Englannista Etelä-Afrikkaan muuttaneen perheen ja heidän natiivien palvelijoidensa välisistä suhteista. Hyvin paljastava ja eurooppalaista kolonialisoivaa mentalitettia kuvaava kertomus.

'Eldorado' kuvaa suuria toteutumattomia toiveita, joita joillakin maahanmuuttajilla oli Etelä-Afrikan suhteen. Alec Barnes uskoo vielä eräänä päivänä löytävänsä kultaa, mutta niin ei koskaan käy. Kierre johtaa köyhtymiseen.

'Muurahaiskeko' kuvaa kahden pojan läheistä suhdetta, jotka ovat läheisiä lapsuudesta aikuisuuteen saakka. Toinen on rikkaan valkoisen miehen rakastajattaren poika Tommy ja toinen puoliksi valkoinen (kafferi) Dirk, jotka ovat täysin erottamattomat, eivätkä aikuiset voi heidän ystävyydelleen mitään lukuisista yrityksistä huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti