tiistai 30. kesäkuuta 2015

Lindman: "Myrskyluodon Maija" (1976)

"Myrskyluodon Maija" (1976) on kirjailija Anni Blomqvistin kirjoittamasta 5-osaisesta 'Myrskyluoto' -romaanisarjasta dramatisoitu TV-versio ja myös 3 ensimmäisestä romaanista ("Tie Myrskyluodolle", "Luoto meressä", "Maija") kootun yhteisniteen nimi. Sarjan 1. osa "Vägen till Stormskäret" ilmestyi vuonna 1968. 

Suomeksi kirja julkaistiin vuonna 1974 nimellä "Tie Myrskyluodolle". Teos kuvaa yhden naisen elämää Ahvenanmaan saaristossa 1800-luvun keskivaiheilla, keskellä merta Myrskyluoto-nimisellä saarella. Myrskyluodon esikuvana on käytetty Vårdön kunnan Väderskäriä.

Yleisradio tuotti kirjasarjasta dramatisoidun televisioversion vuonna 1976. Sen ohjasi Åke Lindman, ja sarjan ulkopuolellakin elämään jääneen musiikin sävelsi Lasse Mårtenson. (Wikipedia)

    *     *     *

TV-sarjan 1. osa tuli eilen Yle Teemalta, suosikkiuusintana. (Ja 2. osa tuli heti seuraavana päivänä.)

Viimeistään 2. osan alussa tajusi, miksi "Myrskyluodon Maija" (1976) on ollut niin suosittu. Meri on myrskynnyt päiväkausia, ja Maija on viimeisillään raskaana. Nuoren avioparin on selvittävä tilanteesta kaksistaan. Ja hienostihan kaikki sujuu, kun ei vaihtoehtoja ole.

Ohjaaja Åke Lindman on onnistunut menemään Maijan nahkoihin, ja katsoja kokee hänen tuskansa odotellessaan miestään mereltä. Jokainen kalareissu voi olla viimeinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti