tiistai 9. kesäkuuta 2015

Murasaki: "Genjin tarina 1. Kirsikankukkajuhla" [n. 1000]

"Genjin tarina" [n. 1000] on maailman 1. suurromaani ja yhä Japanin kirjallisuuden arvostetuin teos. Se syntyi lähes tahattomasti: noin 1000 vuotta sitten Heian-kauden (794-1185) Kiotossa, jossa keisarinnan kamarirouva Murasaki kirjoitteli kertomuksia, lähinnä toisten hovinaisten ratoksi. Keskushenkilönä kertomuksissa oli kuviteltu sankari ”sädehtivä Genji”, mutta itse tarinan Murasaki sijoitti tuntemaansa 1000-luvun Kiotoon, ylimystön ja hovin maailmaan. Syntyi jotakin uutta: kuvitteellista kirjallisuutta, kertomakirjallisuutta. Ja kamarirouva itse sijoittui maailmankirjallisuuteen yhtenä sen huomattavimmista naiskirjailijoista. (Takakansi 1. osa)

     *    *     *

Todella mielenkiintoinen kirja monessakin mielessä, eikä vähiten Martti Turusen ja Kai Niemisen loistavan käännöksen takia. "Genjin tarina" avaa mm. japanilaisen runouden arvoituksellista maailmaa, ja osoittaa miten tankat ja haikut ovat olleet vuosisatoja - ehkä jopa vuosituhansia - tärkeää käyttörunoutta.

Asioista, joista ei voitu tai haluttu suoraan keskustella, keskusteltiin runojen välityksellä. Usein kyse oli yläluokan miesten ja naisten keskisestä pelistä. Naimisissa olevat usein yksinkertaisesti halusivat rakastajia / rakastajattaria itselleen, ja tällaista toimintaa tuli harjoittaa peitellysti, jotta ei mahdollisesti mustasukkainen mies / vaimo osannut aavistaa mitään tai että tämä ei loukkaantunut tms. Seurauksena oli tietysti geenien sekoittuminen eli lapset eivät useinkaan olleet sosiaalisten isiensä lapsia.

Tällaisessa pelailussa oli tietysti myös oma jännityksensä ja se oli yksi tapa säilyttää kasvonsa omissa ja muiden silmissä, mikäli peli ei näyttänyt tuottavan toivottua tulosta puolin ja toisin. Toki runojen avulla saatettiin riidellä ja pilkatakin toista.

     *     *     *

Kirja päähenkilö Genji on 'don juan' -tyyppinen nuorimies, joka tosin on naimisissa valtakunnankanslerin tyttären Aoin kanssa, mutta keskittyy ylhäisten naisten nuorten ja vähän vanhempien viettelyyn ja sitten hylkäämiseen. Kaiken huipuksi hän vastoin omankin aikansa moraalikoodistoa sieppaa - siitä kai voidaan puhua - nuoren tytön Murasakin, joka osoittautuu hänen serkukseen tai serkkupuolekseen, josta hän alkaa kasvattaa itselleen uutta vaimoa / jalkavaimoa. Ja kun vaimo (hänen onnekseen) jonkin ajan kuluttua kuolee lapsivuoteeseen, hän kirjan lopulla ottaa Murasakin vaimokseen.

Taustalla on onneton rakkaus äitipuoleen Fujitsuboon, mikä on tietysti kuolleena syntynyt suhde, mutta kanssakäymisestä syntyy lapsi. Genji tietää sen siitä, että lapsi on hänen (ja hänen äitinsä) näköinen, mihin Genjin isä (joka on sen hetkinen keisari itse) tai kukaan muukaan ei kiinnitä mitään erityistä huomiota.

Murasaki on siis Genjin äitipuolen Fujitsubon veljen Chujon lapsi, joka on isoäitinsä kasvatettavana, koska hänen oma äitinsä on kuollut. Ja kun isoäiti kuolee, Chujo päättää ottaa tytön luokseen, mutta Genji ehtii ensin. Siepatessaan tytön ja tämän hoitajan hän ei vielä tiedä, että on kyse Chujon lapsesta. Häntä kiinnostaa vain se, että Murasaki on kuin kopio Fujitsubosta eli tädistään, johon hän on kuolettavasti rakastunut.

     *     *     *

Melkoisen fantastinen - ja mitä ilmeisimmin keksitty - kehys tarinalle, mikä on selvästi kiehtonut ylhäistä naiskirjailijaa Shikibu Murasakia.

"Genjin tarinan" 1. osassa 'Kirsikankukkajuhla' on äärimmäinen moraalinen jännite, joka laukeaa siihen, kun Genji ottaa nuoren Murasakin kunnialliseksi vaimokseen. Koska kirjoittaja on nainen, hänellä on myös naisnäkökulmaa asiaan (näin kai voidaan sanoa). Hän eläytyy nuoren tytön tilanteeseen, jolla ei isoäidin kuoleman jälkeen ollut hyviä vaihtoehtoja edessään ylhäistä sukujuurta olevana tyttönä. Isä ei piitannut Murasakista, koska oli jättänyt hänet kasvamaan syrjäiseen paikkaan luostariin, missä Genji hänet sattumalta kohtaa ollessaan itse hoidettavana siellä.

"Genjin tarina" on kuitenkin ennen muuta Genjin kehitystarina. Nuoresta huikentelevaisesta miehestä näyttää lopulta kehittyvän vastuullinen ja nuoresta vaimostaan vastuunottava nuori mies, mikä kuitenkin selviää vasta kirjan jatko-osissa.

Linkki:

Shikibu Murasaki. Genjin tarina 1-IV. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti