torstai 25. kesäkuuta 2015

Pizzolatto: "True detective. Osat 3-4" (2014 -)

Antologia jossa rikostutkinnassa kaivetaan henkilökohtaisia ja ammatillisia salaisuuksia lain kummaltakin puolelta. (IMDb)

"True Detective" (2014) on yhdysvaltalainen rikosdraamasarja, jonka on luonut Nic Pizzolatto. "True Detective" on antologiasarja eli sen jokainen tuotantokausi sisältää eri näyttelijät ja hahmot. Sen ensimmäinen kausi kertoo kahdesta rikosetsivästä, jotka tutkivat Louisianan osavaltiossa, Yhdysvalloissa 17 vuoden ajan tapahtuneita murhia, joihin liittyy uskonnollinen yhteisö. Toinen tuotantokausi sijoittuu Kaliforniaan ja sen esittäminen alkoi Yhdysvalloissa 21. kesäkuuta 2015. (Wikipedia)

     *     *     *

3. osan alussa etsivät Rustin Cohle ja Martin Hart käyvät tutkimassa palaneen kirkon rikostutkijoiden kanssa. Rust on yhä vakuuttuneempi, että kyse on sarjamurhasta, jotka tulevat vielä jatkumaan.

Seuraavaksi he käyvät evankelisen kirkon herätysliikkeen Kristuksen ystävien telttakokouksessa, jonka kirkko oli ollut 4 kuukautta aiemmin. Samoihin aikoihin joku oli tehnyt Kristuksen ystävien toiminnasta myös rikosilmoituksen.

Liikkeen karismaattisen johtajan Theriotin eikä muidenkaan jututtaminen ei kuitenkaan johda heti mihinkään. Martin ja Rust käyvät autossa keskusteluita uskovaisista, ja ketkä ihmiset tällaiseen liikkeeseen oikein kuuluvat. Rust on hyvin kriittinen toisin kuin Martin.

Selviää kuitenkin että kuvernöörin veli Bill Lee Tuttle on rahoittanut kirkon toimintaa. Ja sama mieshän oli valmis auttamaan rahallisesti rikostutkinnassa. Jos Martin ja Rust eivät saisi tuloksia aikaan, kuvernöörin viraston erikoisryhmä alkaisi tutkia prostituoitu Dora Langen - ja muiden naisten murhia.

Myös etsivien yksityiselämää kuvataan. Martinilla on suhde hyvin nuoreen naiseen Lisaan ja hän itse pitää sitä vain hyvänä perhe-elämälleen. Vaimo Maggie ei tiedä asiasta mitään, mutta ihmettelee, miksi hänen miehensä on muuttunut niin etäiseksi.

Tilanne eskaloituu, kun tyttöystävä Lisa on treffeillä toisen miehen kanssa ja tulee samaan tanssipaikkaan, jossa Martin, Maggie, Rust ja Jennifer ovat. Illan jälkeen Martin pieksää humalassa Lisan poikaystävän. Maggie ei tiedä mitä on tapahtunut.

Martinilla jää parin päivän ryyppyputki päälle, mutta Rust jatkaa tutkimuksia - ja löytää toisen samalla tavalla tapetun prostituoidun naisen. Naisen poikaystävää kuulustelemalla selviää, että hän on ollut vankilassa yhdessä Doran ex-miehen Charles Langen kanssa.

     *     *    *

Charlesin kautta selviää, että hänen sellikaverinsa Reginald Ledoux on kuulunut Kristuksen ystäviin, ja häntä aletaan epäillä Doran murhasta. Ledoux pyörittää myös huumebisnestä ja hän valmistaa myytäväksi erilaisia sekoituksia.

Reggie Ledoux kertoi Charlesille myös Kristuksen ystävien toiminnasta. He järjestävät mm. etelän rikkaille erityisiä tilaisuuksia, jossa nämä voivat käydä palvomassa saatanaa tms. Lapsia ja naisiakin on ilmeisesti uhrattu. Rituaaleja johtaa Keltaiseksi kuninkaaksi kutsuttu mies.

Etsivät löytävät Tyrone Weems -nimisen miehen, joka välittää Reggie Ledouxin huumeita - ja häntä kovistelemalla jäljet johtavat moottoripyöräjengi Iron Crusadersiin.

Entisenä huumepoliisin peitetyötä tehneenä etsivänä Rust soluttautuu vanhojen kontaktien avulla jengiin - ja etsivät sieppaavat laittomasti yhden jengiläisen, jonka kautta he uskovat löytävänsä Ledouxin.

Ennen kyseenalaiseen, yksityiseen operaatioonsa lähtöä Martinin vaimo saa tietää Lisasta tämän käydessä naisen luona. Maggie jättää Martinin, ja Rust juttelee Maggien kanssa eräänlaisena välittäjänä - ja Rust saa Martinin vakuuttuneeksi siitä, että Maggie antaa hänelle toisen tilaisuuden. Tosiasiassa tilanne on selvästi pahempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti