keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Takahata: "Tulikärpästen hauta" (1988)

Traaginen filmi nuoresta pojasta ja hänen vielä pienemmästä sisarestaan, jotka kamppailevat säilyäkseen hengissä Japanissa 2. maailmansodan aikana. (IMDb)

"Tulikärpästen hauta (1988) on Isao Takahatan käsikirjoittama ja ohjaama anime-elokuva. Se pohjautuu Akiyuki Nosakan samannimiseen, osittain omaelämäkerralliseen romaaniin. Monien elokuvakriitikoiden, kuten Roger Ebertin, mielestä elokuva on yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista sodanvastaisista elokuvista. (Wikipedia)

     *     *     *

Maineensa arvoinen elokuva, joka ei jätä kylmäksi. Surullisempi ei elokuva oikeastaan voi enää olla. Kun sota on jo loppunut, pikkutyttö Setsuko kuolee nälkään ja myöhemmin hänen veljensä Seiko. Vanhemmat kuolivat jo sodan aikana.

Isao Takahatan elokuvan nimi "Tulikärpästen hauta" (1988) viittaa arkiseen tilanteeseen, jossa Setsuko on tajunnut äitinsä kuolleen haudatessaan tulikärpäsiä hiekkaan.

Tulikärpäset liittyvät elokuvaan myös siten, että ne ovat lasten ainoa valonlähde heidän asuessaan sodan loppuvaiheessa merenrannalla luolissa.

     *      *     *

"Tulikärpästen hauta" on ennen muuta kuvaus lasten sodasta, siitä miten vähän aikuiset välittävät muutamasta satunnaisesta lapsesta ja heidän kohtalostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti