lauantai 6. kesäkuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 464: "Herääminen"

Heräsin hetki sitten kovaan kopsahdukseen syvästä unesta. Tiesin heti että jotain oli osunut ikkunaan. Ensimmäinen ajatus oli, että joku oli heittänyt jotain pehmeää, kenties pallon ikkunaan. Katsoin sängystä, joka on ikkunan vieressä, ulos. Ei näkynyt mitään. Nousin ylös ja kävelin olohuoneeseen. Senkään ikkunasta ei näkynyt mitään.

Menin keittiöön ja join lasin vettä. Mietin ja kävelin sitten parvekkeelle - ja katsoin alas pihalle. Maassa istui paikallaan punakylkirastas, joka puisteli päätään ja hypähteli paikallaan. Ajattelin ettei se ollut ehkä loukkaantunut kovin pahoin. Pystyi sentään liikkumaan, eivätkä niskat olleet nurin. Katsoin hetken aikaa lintua ja jätin sen sitten.

... juuri äsken kävin katsomassa uudelleen. Lintu oli kadonnut. Tällaisia herätyksiä ja heräämisiä on ollut ennenkin, aiempinakin vuosina ja juuri alkukesästä tai loppukeväästä. Aurinko paistaa alhaalta horisontista sillä tavoin suoraan ikkunalaseihin, että linnut luulevat heijastuksia lasissa metsäksi tai maisemaksi.

      *     *     *

Tarina jatkuu. Ulkoa kuului ja kuuluu varisten kovaäänistä raakkumista. Kaksi ilmeisesti nuorta urosta hyppeli pihassa, aivan oven edessä, ja äänteli ja pörhisteli toisilleen. Kummatkin ovat isokokoisia ja niillä on komea kiiltävä höyhenpeite.

Toinen linnuista lennähti talon päätyyn, ja sieltä takaisin lähelle toista lintua. Jokin juttu niillä oli menossa. Kurkotin hieman ja katsoin, missä se oli oikein käynyt. Ei ole totta. Äskeinen rastas makasi maassa hiljaa liikkumattomana, mutta se ei ollut ehkä vielä kuollut.

Ilmeisesti oli niin että varikset odottivat rastaan kuolemaa - sen ruumiin viilenemistä - ennenkin tulkitsivat sen haaskaksi ja pistäisivät poskeensa. Enpä ole ennen nähnyt tällaista tilannetta. - Ja varikset selvästi kiistelivät kummalle rastas kuuluu.

     *     *      *

Nyt äänet hiljenivät. Ja varikset ja rastas olivat poissa.

Nousin tuolilta ja menin keittiöön. Muistin panneeni kahvin tippumaan, kun edellisen kerran kävin keittiössä. Kaadoin kahvia kuppiini ja otin ensimmäisen kulauksen. Kylmää.

Linkki:

Punakylkirastas. Wikipedia

Liikenne vaatii miljoonia eläinuhreja - Luontokuvaaja voi vaikuttaa, osa 4. Luontokuvaaja Olli Korhonen -blogi (kuva kuolleesta punakylkirastaasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti