maanantai 6. heinäkuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 148 -

CC by  Mimmi L. 
Olin panemassa TV:tä kiinni, johon en ollut vilkaissutkaan koko iltana. Jäin kuitenkin katsomaan, mikähän ohjelma TV1:ltä oli juuri alkamassa. Alkuteksteissä luki "Intian tytär" (2015). Hetkeä myöhemmin tajusin, että kyse oli reilun kahden vuoden takaisesta paljon kohua aiheuttaneesta raiskauksesta - ja taposta - Intiassa.
Dokumentti oli Tathagat Films -yhtiön brittiläis-intialaista yhteistuotantoa ja dokumenttiohjelman oli ohjannut Leslee Udwin, jonka nimi viittasi siihen, että hänen kulttuurinen taustansa oli ehkä Intiassa.

Muistan vieläkin TV:n uutiskuvat Delhin katuja kulkevasta koulubussista, jossa matkusti 6 nuorta miestä naisia jahtaamassa. Arpa osui nuoreen pariin, joka oli tulossa elokuvista ilta 8:n aikaan, mikä oli kulttuurin konservatiivisten normienkin mukaan vielä sellainen aika, jolloin naiset saattoivat turvallisesti liikkua kaupungilla. Niin ei kuitenkaan tässä tapauksessa käynyt.

Köyhä, terveydenhuoltoalan opiskelija Jyoti Singh (23) ja hänen poikaystävänsä huijattiin bussiin. Mies pahoinpideltiin ja nainen kuljetettiin hakaten bussin takaosaan. Joukkoraiskauksen jälkeen pari heitettiin ulos autosta maahan makaamaan.

     *     *     *

Tapaus aiheutti ympäri Intiaa ennennäkemättömiä mielenosoituksia ja mellakoita, mitä eivät edes intialaiset itse ole osanneet täysin selittää. Ennen muuta nuoret ja opiskelijat lähtivät välittömästi kaduille kuultuaan juuri tästä tapauksesta. Naisten kaltoinkohtelu on Intiassa maan tapa, eivätkä muut vastaavat tapaukset olleet saaneet aikaan voimakkaita mielenilmauksia.

Jatkuvat mielenosoitukset ja julkisuus aiheuttivat sen, että poliitikkojen oli pakko lopulta alkaa muuttaa lainsäädäntöä ripeään tahtiin.

Syytetyt miehet saivat ankarimman mahdollisen ja hyvin harvinaisen kuolemantuomion hirttämällä.

Naisiin kohdistuva julmuus ja seksuaalinen väkivalta on tunnetusti yleistä Intiassa. Delhissä tapahtuu eniten raiskauksia maailmassa, raiskaus joka 18. minuutti. Intiassa raportoidaan raiskauksista keskimäärin joka 20. minuutti.

     *     *     *

Jyotin kohtalo kuohuttaa ihmisten mieliä Euroopassakin. Miten on mahdollista, että 1 000 miljardin ihmisen kansakunta voi olla joissain asioissa näin takapajuinen? Onhan se kaiken lisäksi vielä liberaali ja länsimaalaisittain demokraattinen maa?

Itse en usko siihen, että asioita muutetaan muodollista oikeutta ja oikeusjärjestelmää kehittämällä, ja sama viesti nousi esiin myös "Intian tytär" -dokumentissa. Muutos lähtee liikkeelle ihmisistä, heidän asenteistaan - ja ennen muuta muutokseta käyttäytymisessä.

Sortoa ja kaltoinkohtelua ei ole, kun siitä luovutaan ja kannustetaan toisenlaiseen olemiseen ja tekemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti