tiistai 28. heinäkuuta 2015

Faulkner: "Villipalmut" (1947)


"Villipalmut" (1947) on amerikkalaisen kirjailijan William Faulknerin kirja, joka koostuu kahdesta erillisestä yhteenkiedotusta tarinasta. (Wikipedia)

"Villipalmut" on romaani joka kertoo kaksi kertomusta. Toisaalla ovat kahden lapsen äiti ja nuori lääkäri ja heidän mitään kyselemätön rakkautensa. Toisaalla on vanki, vanha mies tulvivan Mississippim armoilla seuranaan raskaana oleva nainen. Nämä kaksi kertomusta eivät sivua toisiaan mutta ne kuuluvat yhteen, täydentävät toisiaan, rakentavat yhdessä rikasta ja avaraa kuvaa ihmisen ehdoista, vapaudesta ja kohtalosta, taistelusta, uhrista ja häviöstä. (Takakansi)

"[William] Faulknerin romaaneista etenkin "Villipalmut" [1939], jossa sanataiteen modernistiseen tiheyteen yhtyy suorastaan klassinen suurpiirteisyys, teki ilmestyessään Alex Matsonin suomennoksena minuun voimakkaan vaikutuksen. Siitä lähtien olen ihaillut Faulknerin rohkeata sommittelutaitoa ja hänen kykyään tavoittaa etelävaltioiden merkillinen, painostava elämänilma." (Lauri Viljanen)

     *     *     *

Tätä kirjaa lukiessa alkaa nähdä asioita ja tapahtumia valokuvina ja lyhyinä videoklipseinä. Eräänlaisena kollaasina, jonka palaset eivät välttämättä muodosta kovin tarkkaa kokonaisuutta.

Kaikki kirjan henkilöt elävät intensiivisesti siinä hetkessä missä ovat. Kävi miten kävi, mikä on tietyllä tavalla viehättävää. He ovat kaikki jollain tavoin naiiveja, eivätkä osaa suojella itseään tai olla itsekkäitä. Silti he joutuivat hirveisiin ongelmiin - ja lopulta kummassakin tarinassa iäkseen vankilaan. Absurdia.

Ja melkein heti kirjan alussa nousee mieleen John Kent Harrisonin "Old man" (1997), joka yllätyksettömästi perustuu tähän kirjaan, mitä en tiennyt etukäteen.

     *     *     *

Päällimmäisenä kirjasta jostain syystä jää mieleen vesi elementtinä. Meressä uidaan, rakastelun välillä. Vettä pitkin kuljetaan, niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Vedessä oleminen on olemista moraalin ja pahan maailman tuolla puolen. Se on kuin jonkinlainen rituaali, jonka jälkeen seuraa paluu karuun arkeen, mutta kaikki näyttää nyt toiselta kuin muiden silmin.

     *     *     *

Vesi on myös elämän syntymisen paikka. Kummassakin tarinassa on nainen joka on raskaana. Toinen synnyttää, toisen lapsi abortoidaan. Ja koska abortoinnin syy on vain köyhyys, kuvaus on sydäntä riipivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti